Wie is Mario Monti - misschien wel de nieuwe premier van Italië?

De Italiaan Mario Monti zal naar alle waarschijnlijkheid Silvio Berlusconi opvolgen. Maar wie is deze lange Italiaan met grijze kuif die misschien al dit weekend de nieuwe premier van Italië wordt?

Mario Monti. © EPA

De 68-jarige Mario Monti, een Piemontijn uit Varese, een plaats ten noorden van Milaan, was op 26-jarige leeftijd al hoogleraar economie aan de Universiteit van Trente. Een jaar later kreeg hij dezelfde functie aan de prestigieuze Bocconi-universiteit in Milaan. Hij vervolgde zijn studie aan Yale in de VS en promoveerde daar bij Nobelprijswinnaar James Tobin. Vanaf 1970 doceerde hij aan de universiteiten van Turijn en Bocconi, waar hij ook rector en bestuursvoorzitter was.

Halverwege de jaren tachtig raakte hij betrokken bij de Europese eenwording. Van 1999 tot 2004 was hij namens de Europese Commissie verantwoordelijk voor competitie en mededinging.

Super Mario
Saillant detail is dat het Berlusconi zelf was die Monti naar Brussel stuurde waar hij wereldwijd successen haalde en bekend werd door Microsoft een boete op te leggen van 491 miljoen euro wegens het overtreden van de mededingingsregels. Maar belangrijker nog: Monti kon er uitgroeien tot 'Super Mario', een veelgevraagde consulent voor de Bilderberg Conferentie en grote bedrijven als Coca-Cola en Goldman Sachs. De bijnaam Super Mario deelt Monti overigens met de de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, die ook Super Mario wordt genoemd.

Na vijf jaar Brussel keerde Monti in 2004 terug naar Italiaanse bodem en volgde de Nederlandse Neelie Kroes hem op als Eurocommissaris.

Euro
Monti is altijd een verdediger van de gezamenlijke Europese munt geweest. Monti nam het deze week in een column in de Corriere della Sera nog krachtig op voor de munt. Nadat premier Berlusconi de euro openlijk de schuld had gegeven voor de huidige financiële problemen van Italië.

Monti schreef: 'Als Italië geen euro had ingevoerd, zouden we twaalf jaar langer inflatie hebben gehad, minder strak beleid en minder respect voor toekomstige generaties. We zouden onbelangrijk zijn geworden'.

Ook ligt Mario Monti goed bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en andere Europese leiders. Zij zien in de ex-EU-commissaris een vakbekwame technocraat en een overtuigd Europeaan die alle capaciteiten heeft om Italië uit de huidige crisis te trekken.

Privéleven
Mario Monti is getrouwd en heeft twee kinderen. Er is weinig bekend over zijn privéleven. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger Berlusconi.

Wellicht zou zijn benoeming dit weekend al een feit kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.