Wie is hier nu de terrorist?

De ingezonden brieven van donderdag 1 september.

Beeld anp

Brief van de dag: religieus staatsterrorisme

Het intimideren en bedreigen van andersdenkenden is de eerste stap naar terrorisme. Om personen en instellingen op een publieke lijst te zetten en die te bestempelen als aanhangers van terrorisme, zonder dat daar sprake van is, is een verregaande vorm van bedreiging.

Zeker als die personen in dat land gevangen genomen worden als ze in dat land aankomen. Als die lijsten worden gepubliceerd door een door de staat ondersteund orgaan zoals een persbureau ligt dat dicht tegen staatsterrorisme aan. Dat wordt helemaal zo als diezelfde overheid duizenden personen zonder proces ontslaat en opsluit omdat ze een andere religie aanhangen; dat is dan religieus staatsterrorisme.

Als diezelfde overheid het leger inzet om die andersdenkenden te elimineren, denk ik dat die overheid meer terroristisch is dan een bevolkingsgroep die haar geloof op haar eigen wijze wil beleven.

S. Nienke Huisman, Rotterdam

Bewijs graag

Het kan zijn dat ik het gemist heb, maar heeft Erdogan of zijn justitieel apparaat ooit enig bewijs geleverd dat de mislukte coup van juni inderdaad aan de Gülen-beweging kan worden toegeschreven? Ik mis dit aspect van het Turkse strafrecht een beetje. In een doorsnee Europees land zou toch eerst aangetoond worden dat een bepaalde persoon of organisatie ergens schuldig aan is alvorens ze aan de schandpaal genageld worden.

Bart Doets, Hilversum

Maak PVV'er schoolhoofd

Onno Bosma is van mening dat een PVV-stemmer geen schoolhoofd kan zijn. Daarmee verwoordt hij vast heel goed hoe er wordt geredeneerd door bestuursleden en personeelsfunctionarissen van scholen.

Hooguit de schoonmaker zal buiten dit informele en verholen beroepsverbod vallen. Dat dit leidt tot een eenzijdige afspiegeling van de maatschappij vinden zij kennelijk geen probleem. Hetzelfde mechanisme vinden we binnen andere instituties. Neem de rechterlijke macht, daar is het ideaalplaatje de mens die denkt als een D66'er.

Er bestaat angst dat de hoger opgeleide PVV-stemmer een racist is en iemand die niet pragmatisch is bij het omgaan met de eigen idealen bij het volgen van de wet. Ik vind die angst onterecht. Voor de SP-stemmer geldt dat kennelijk niet, die toch, wat gechargeerd, een socialistische heilstaat wil. De heersende klasse voelt de signalen van onvrede maar amper aan. Degenen die deze signalen wel sterk aanvoelen dringen niet door tot die heersende klasse en ergeren zich aan dat machtsconglomeraat.

Wat mij betreft volkomen terecht. Kritiek op de islam is geen racisme. Geen enkele PVV'er zou als schoolhoofd de moslimkinderen van school jagen. Wel zou elke maatregel worden tegengehouden of teruggeschroefd die wordt gezien als toegeven aan de eisen van de moslimouders. En hij/zij zou het lerarenkorps steunen met maatregelen (uiteraard binnen de wet) als leraren problemen signaleren die met de islam te maken hebben. Nu krijgen leraren veelal de kous op de kop en moeten maar zien hoe met die ernstige problemen om te gaan.

Peter van Lenth, Haarlem

Ik ben weer bij

Nog los van de veel te lang durende bloedige burenruzie in Noord-Syrië en de smartelijke gevolgen ervan voor de Syriërs zelf, wilde ik na de knullige Turkse staatsgreep van 15 juli meer weten over de consequenties van het strijdgewoel. Met name over de rol van de naar de VS uitgeweken Fethullah Gülen van wie de armen zo lang schenen, dat ze tot in de Nederlandse klaslokalen reikten. Wat een weelde, dat ik 27 augustus op mijn wenken werd bediend (Vonk). Nu wist ik tenminste van de hoed en de rand. Tevreden verder lezend en zielsgelukkig dat mijn krant de zomerstilte voorbij was, sloeg ik O&D op en werd verwend met een interview met Özcan Akyol: de redelijkste Nederlander van Turkse afkomst ooit. Mij heeft hij gerustgesteld en de informatie herkauwend blijf ik van mening dat bijzonder onderwijs pervers is.

Al vier decennia strijd ik voor openbaar onderwijs. Religie beschouw ik als een particuliere aangelegenheid die door particulieren zelf gefinancierd dient te worden.

Puck van der Meer, Purmerend

Jan Roos

Er is mijns inziens niets op tegen dat Jan Roos in de Tweede Kamer komt. Er moet toch ook iets te lachen zijn? En wat denkt u van de mogelijkheden voor de politieke tekenaars?

A.W. Kreps, Cuijk

Sterilisatie

Dat veel vrouwen van de pil af willen, vind ik begrijpelijk. In het artikel in Vonk van 27 augustus wordt gezocht naar alternatieve anticonceptiemethoden. Ikzelf ben in 1977 op 33-jarige leeftijd, na twee verschillende pillen te hebben geslikt, al gesteriliseerd. Nooit spijt van gehad. Het was een eenvoudige, betrouwbare methode zonder bijwerkingen, zonder verlaging van libido. Even dacht ik dat sterilisatie helemaal uit de gratie is, maar op internet bleek dat het nog een veel toegepaste, veilige, betrouwbare methode is.

Hoe is het dan mogelijk dat die methode die veel vrouwen zou kunnen helpen, helemaal niet genoemd wordt? De ingreep duurt een kwartiertje, je houdt er twee minuscule sneetjes op je buik aan over - ik kan ze niet meer vinden - en tegenwoordig kan de ingreep zelfs ongedaan gemaakt worden. In alle ziekenhuizen wordt het gedaan.

Mariet Kölgen, Heerlen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden