Wie is hier nou de expert?

PAUL KRUGMAN

De Financial Times doet verslag van het eenzame leven van een bezuinigingsscepticus. Het Centraal Planbureau van Coen Teulings kwam in maart met een rapport waarin de Nederlandse politiek werd beschuldigd van het negeren van een consensus onder macro-economen dat in de huidige recessie het wegwerken van tekorten economisch veel schadelijker is dan anders.

Zo'n krimp komt voort uit de pogingen van consumenten en bedrijven hun zware schuldenlast terug te dringen, waardoor alleen de overheid nog geld kan uitgeven.

Het onvermogen van de Nederlandse regering om te erkennen dat bezuinigen schadelijk is, ondanks toenemend bewijs van het tegendeel, is een vorm van cognitieve dissonantie, zei Teulings tegen de Financial Times. Hij zei dat doorgaan met de voorgestelde nieuwe bezuinigingen, bovenop de al geplande, oplopend tot 8 procent van het bnp in 7 jaar, het consumentenvertrouwen zou beschadigen.

'Er zijn verschillende bewijzen ter ondersteuning van het argument dat de kosten van bezuinigen deze keer hoger zijn, want er is een toenemende werkloosheid, er is een financiële crisis en we naderen de grens van 0 procent rente', aldus Teulings. Hij verwijst naar recente publicaties van Olivier Blanchard van het IMF en naar het werk van Larry Summers, Paul de Grauwe en andere economen, die het debat over bezuinigen overal in de EU hebben ontketend.

Teulings is niet de enige econoom in Nederland die hier sceptisch over is, maar hij is de enige met politieke invloed. Vooraanstaande bezuinigingssceptici aan universiteiten en bij grote banken zeggen dat ze zijn buitengesloten, niet alleen van het regeringsbeleid, maar ook van de denktanks van zowel linkse als rechtse politieke partijen.

'Niet alleen de regering, maar alle serieuze politieke partijen hebben de bezuinigingen omarmd', zegt de Rotterdamse hoogleraar en bezuinigingscepticus Bas Jacobs. Daaronder vallen de centrum-rechtse liberalen en de centrum-linkse sociaal-democratie die samen de regering vormen, en de meeste middenpartijen in de oppositie.

Hoewel ik hier al jaren over schrijf, verbaas ik me er nog steeds over dat beleidmakers fundamentele macro-economische principes overboord zetten en zich eensgezind bekeren tot bezuinigen. Want de critici waren bepaald niet onzichtbaar of onhoorbaar. Hoe kan een serieus iemand er zo zeker van zijn dat prominente macro-economen allemaal fout zitten en beleidmakers zonder enige staat van dienst allemaal gelijk hebben?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden