Wie is Filip, de aanstaande koning van België?

De 79-jarige Belgische vorst Albert II maakt op de nationale feestdag 21 juli plaats voor zijn 53-jarige zoon, kroonprins Filip. Wie is deze aanstaande koning?

Prins Filip Beeld photo_news
Prins FilipBeeld photo_news

Naam: Filip Leopold Lodewijk Maria.
Geboren: Op 15 april 1960 in Brussel als oudste zoon van koning Albert II en koningin Paola.
Familie: Zus prinses Astrid (1962) en broer prins Laurent (1963).
Persoonlijk: Trouwt op 4 december 1999 met Mathilde d'Udekem d'Acoz. Met haar krijgt hij vier kinderen: prinses Elisabeth (2001), prins Gabriël (2003), prins Emmanuel (2005) en prinses Eléonore (2008).
Studie en loopbaan: Studeert in 1981 af aan de Koninklijke Militaire School. Daarna behaalt hij onder meer zijn brevetten voor gevechtspiloot en commando. Studeert aan de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië en de Universiteit van Stanford in de Verenigde Staten. Haalt in 1985 zijn masterdiploma in de politieke wetenschappen.

Bijzonderheden: Is voorzitter van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel en leidt daarom elk jaar vier economische missies om de Belgische export te bevorderen. Komt een aantal keer in aanvaring met politiek en pers. Zo haalt hij onder meer uit naar de politieke partij Vlaams Belang. Dat komt hem op een terechtwijzing te staan van de toenmalige premier Guy Verhofstadt. Is een familieman en leest graag. Doet dit jaar mee aan een hardloopwedstrijd, de 20 kilometer van Brussel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden