Wie is er nu naïef? U of ik?

Ik zou alle partijen, met name de partijen die door dik en dun eurolanden in nood willen steunen via het ESM, de volgende vraag willen voorleggen: Stel ik ben een vermogende Nederlander (quod non) of een pensioenfonds of een bank als ING.


In Nederland krijg ik slechts 2 procent rente op een spaarrekening. Ik moet 1,2 procent vermogensbelasting betalen. Zo erodeert mijn vermogen gaandeweg. Ik kijk verlekkerd naar de 6 procent rente die ik krijg op een Spaanse staatsobligatie. Ik koop dus een hele partij van die rommel, want u, fractieleiders, heeft mij publiekelijk via tv-debatten gegarandeerd dat u Spanje door dik en dun zal steunen.


Ondanks alle pogingen van Spanje, lukt het dat land niet om zijn financiën op orde te brengen, domweg omdat zijn economie niet concurrerend is. Wat is dan de situatie? U heeft mij als rijke Nederlander, of ING als goed lobbyende bank, een garantie gegeven waarvoor belastingbetalende Henk en Ingrid borg staan. Hoe langer u garant staat, hoe meer geld in Spanje wordt geparkeerd en hoe duurder het voor Nederland wordt als Spanje uiteindelijk toch failliet gaat. Immers, ING is een te grote bank om om te laten vallen.


Mijn vraag is: noemt u dat sociaal beleid? Kom nou niet aan met een bankenunie of zelfs een politieke unie, want Nederland heeft er 80 jaar oorlog over gedaan om geen 10 procent belasting aan Spanje te betalen (de 'Tiende Penning'). De Engelsen hebben tot drie keer toe voorkomen dat er een nieuw 'Romeins Rijk' zou ontstaan (Philips II, Napoleon, Hitler). Zij zullen ook níét aan zo'n unie deelnemen. En de Franse president met atoombommen gaat zijn eigen weg en trekt zich niets aan van Ollie Rehn, die alleen goed is voor de kleintjes.


Wie is er nu naïef? U of ik? Linksom of rechtsom gaat dit ondoordachte euro-avontuur ons héél veel geld kosten. De vraag is alleen wie op de blaren gaat zitten: ING of Henk en Ingrid.


Mijn advies: houd volgende keer een referendum als u zo'n besluit neemt. 16 miljoen mensen weten meer dan 150!


Eric Holleman, Voorschoten


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden