Wie is de Mol? twee weken van de buis 'zodat kinderen op tijd naar bed kunnen'

Het veelbekeken Avro-programma Wie is de Mol? is de komende twee donderdagen niet te zien. Het moet wijken voor de Winterspelen, terwijl andere publiekstrekkers wel gewoon - een uurtje later - worden uitgezonden. Voor de 2,5 miljoen Wie is de Mol-kijkers kan de kater groot zijn: weg is de opgebouwde spanning rond de zoektocht naar de saboteur van het spel.

Art Rooijakkers tijdens de perspresentatie van Wie Is De Mol? 2014. Beeld anp
Art Rooijakkers tijdens de perspresentatie van Wie Is De Mol? 2014.Beeld anp

'Het kon niet anders', verklaart de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) het besluit. 'We hebben er voor gekozen om het twee weken maar helemaal niet uit te zenden, omdat Wie is de Mol? echt een programma is dat je met de hele familie kijkt. Verplaats je het naar 21.30 uur, dan is de kans groot dat veel jonge kijkers de aflevering moeten missen en dat willen we liever niet.'

Het 14de seizoen van het tv-programma is sinds begin dit jaar iedere donderdag te zien om 20.30 uur op Nederland 1. Langzaam wordt toegewerkt naar de finale waarin duidelijk zal worden welke bekende Nederlander de mol was die vele opdrachten liet mislukken. Het programma won afgelopen jaar de Televizier-Ring en wordt elk jaar populairder. Wekelijks schakelen 2 tot 2,5 miljoen mensen in. Op diverse fora op internet wordt driftig gespeculeerd over wie de mol zou kunnen zijn.

Primetime
De Winterspelen gooien nu tijdelijk roet in het eten. De NPO besloot bijna de hele programmering van Nederland 1 om te gooien. Niet alleen overdag, ook 's avonds op primetime. Zo is nu om 20.30 uur iedere dag een live uitzending van Studio Sportwinter te zien. Dagelijkse programma's als EenVandaag en DWDD zijn twee weken niet te zien, maar voor veel grote publiekstrekkers was wel een oplossing. Radar, Spoorloos en De Rijdende Rechter werden een uurtje verplaatst.

Voor Wie is de Mol? kon deze stap niet worden gemaakt, beweert de NPO-woordvoerster: 'Voor oudere kijkers is een uurtje later niet zo'n probleem, maar voor kinderen kan het dat wel zijn. Bij andere programma's is dat anders, zoals bijvoorbeeld Radar. Dat verplaats je makkelijker naar 21.30 uur, omdat dit programma niet door hele families tegelijk wordt bekeken.'

'Iedereen wil dat zien'
Volgens de NPO is het tijdelijk stopzetten van Wie is de Mol van tevoren besproken met de makers van het programma. 'Zij wisten er allemaal van en er is ook geen protest geweest. De Winterspelen zijn ook zo'n groot evenement: iedereen wil dat zien.' Een verplaatsing naar een andere zender, zoals is gebeurd met het NOS Journaal van 20.00 uur, is volgens de NPO overigens ook geen optie voor De Mol, 'omdat we dan ook de schema's van die zender weer hadden moeten omgooien'.

De zevende aflevering van Wie is de Mol? is zodoende te zien op donderdag 27 februari.

undefined

Wie is de Mol? won vorig jaar de TelevizierRing Beeld anp
Wie is de Mol? won vorig jaar de TelevizierRingBeeld anp
Is Susan Visser de mol? Beeld anp
Is Susan Visser de mol?Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden