Wie is de Mol-recap: Het is nog nooit zo spannend geweest

Martine de Jong bespreekt de achtste aflevering van Wie is de Mol?. Deze week: Wie het ook is, de Mol heeft dit jaar onvoorstelbaar goed zijn best gedaan. (Heeft u de aflevering nog niet gezien: onderstaand stuk kan spoilers bevatten)

Beeld Screenshot

Op de vijftiende dag van hun reis door Sri Lanka worden de kandidaten de theevelden ingestuurd om geldbedragen te plukken. Als het ze lukt om binnen een half uur exact €1851 bij elkaar te sprokkelen mogen ze het bedrag houden. Lukt dat? Natuurlijk niet. Hoe komt dat? Voornamelijk door Margriets pakken-wat-je-pakken-kunt-tactiek. Binnen no time heeft Margriet alle lage bedragen bij elkaar verzameld en spoort ze Marlijn aan hetzelfde te doen. Marlijn is vooral bang dat er beesten tussen de planten zitten. Bijvoorbeeld een geldwolf. Of een Mol.

Beeld Screenshot

Chris werpt zich op als rekenwonder en begint verwoed alles te tellen. Dat gaat best aardig, tot Marlijn erbij komt staan en de tafels begint te oefenen met Rik. Chris krijgt de slappe lach, maar Rik vindt de gigantische berg briefjes met dertien cent op tafel helemaal niet grappig. 'Hoe kan dat nou? Die kun je toch laten hangen?' zegt hij boos.

Margriet kijkt snel de andere kant op.

Uiteindelijk leveren ze €1212,37 in, wat bijna in de tafel van 12 past, maar het is niet genoeg voor de winst. Iemand een kopje thee dan maar? Art trakteert.

De volgende dag gaan ze naar stripteasestad Kandy. In de hotelkamer jaagt Marlijn Rik de stuipen op het lijf door hun eigen kamernummer te noemen als kamer van de Mol, maar dat was gelukkig een verspreking. Of niet? We weten het niet, ga maar weer snel door met je striptease, Marlijn. Margriet bracht de nacht voor het eerst door met Chris, en het was alles wat ze er van verwacht had (en meer), maar we weten helaas niet wat haar verwachtingen waren en of ze de Mol is enzovoorts.

Beeld Screenshot

Bij de plaatjeszoekopdracht gedraagt Chris zich ontzettend verdacht door zich steeds af te zonderen. Margriet daarentegen gedraagt zich uitermate keurig en vindt het ene na het andere plaatje terug in de winkelstraat. Dankzij een slimme opmerking van Rik ('Het begint met P.V.D') vindt Martine als eerste het notariskantoor. Binnen ligt een envelop met geld: vijftienhonderd euro in de pot! Art suggereert dat de Mol misschien een dagje vrij heeft, maar dat lijkt me niet want het zou toch opvallen als Margriet er opeens niet is. Of Rik. Of Chris. Of Marlijn.

Beeld Screenshot

In een verlaten gebouw mogen de kandidaten op zoek gaan naar ieder vijf enveloppen. Binnen worden ze belaagd door paparazzi, maar hun deelname aan het programma was op dat moment nog hartstikke geheim, dus het is nog een heel gedoe om ongezien bij het inleverpunt voor de enveloppen te komen. Gelukkig coachen ze elkaar door een portofoon. Martine wordt hier heel opgewonden van.

Beeld Screenshot

Wie is de Mol zou Wie is de Mol niet zijn als niet precies op het moment dat ik Margriet weer begin te verdenken, het juist Margriet is die opeens geld binnenhaalt. Vijfhonderd euro zelfs. En ze wordt ook niet gefotografeerd. En de verdachte Chris? Die bracht €250,- binnen. Weer terug naar de tekentafel dus. Misschien kunnen we wat wijzer worden uit de test?

- Iedereen die nog in het spel zit verdenkt Margriet, behalve Margriet zelf, zij verdenkt Rik.

- Margriet verdacht tot voor kort Chris, maar iets in haar zwoele nacht met hem heeft dat blijkbaar veranderd.

- Marlijn zegt dat ze haar hele test op één iemand heeft ingevuld en ze krijgt een groen scherm. Ze zegt niet wie die ene iemand is, maar we zien haar wel in de test invullen dat haar Mol als vierde begon met tellen, en dat was Margriet.

Op naar volgende week, want er moet nog iemand naar huis voor we naar de finale gaan. Het is nog nooit zo spannend geweest.

Beeld Martine de Jong

Wat verder opviel:

- Margriet gaf haar hele stapel minibedragen mee aan Marlijn zodat het niet zo zou opvallen

- Het viel Martine op dat hoe hoger op de berg, hoe hoger de bedragen. De titel 'onderaan' zou kunnen slaan op Margriet, die vooral onderaan de berg liep te browsen

- Rik is geobsedeerd door dingen wel of niet zien, daar heeft hij het de hele tijd over

- Rik neemt een shortcut in het oude gebouw en staat binnen een minuut weer buiten, met een lege envelop en een mooie foto van zichzelf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden