Wie is de Mol-recap: Chris krijgt zijn eerste nervous breakdown

De beruchte aflevering negen was gisteravond hysterischer dan ooit. Het had alles: twee opdrachten, een eindtest, een executie, tranen, een flashback, liefde, welja, nóg een eindtest en Art die met één zin de hele natie weet te frustreren: 'dat ziet u volgende week.'

Beeld AVROTROS

Voor het spektakel begint wil Rik iets ophelderen: hij vindt dat de wereld van Wie is de Mol niets met de echte wereld te maken heeft. Hij heeft alles gedaan om het spel te overleven, en de waarheid spreken was niet één van die dingen. Rik is ook maar een echt mens, eh, een betrouwbare nieuwslezer.

Bij de eerste opdracht staan ze met zijn vieren aan een gezellige bartafel, waar Art spulletjes uit een sigarenkist tovert. De kandidaten mogen één keer iets pakken. Art legt een joker neer. Niemand doet iets. Art legt er nog een joker bij en Chris grist ze van tafel. De volgende twee jokers pakt Margriet. Marlijn pakt €500,- en Rik gaat uiteindelijk voor een briefje van de Mol, waarin staat dat hij twee jokers mag afpakken van een kandidaat naar keuze. Hij twijfelt geen moment en rooft ze van Chris. Niet van zijn Mol Margriet natuurlijk.

Beeld AVROTROS

Chris kreeg op dit moment zijn eerste nervous breakdown en staat te grienen als een fonteinhoofd. Van blijdschap hoor, van blijdschap. Hoe het precies kon gebeuren weet ik niet, maar even na dit spel lukt het Marlijn om wéér een joker van Rik af te troggelen. Die heeft ze nodig ook, want bij de test beantwoordt ze de vraag 'Wat is het favoriete boek van de Mol?' met 'The Fountainhead' en dat klopt niet met haar Mol Margriet. 'Het is wel een absolute aanrader en nog steeds actueel,' aldus een emotionele Chris.

Beeld AVROTROS

Bij de executie krijgt Chris een rood scherm en hij begint weer te huilen en Margriet begint te huilen en iedereen houdt van elkaar en dan hebben ze ook nog de muziek van Interstellar eronder gemonteerd en Chris mag ik je zakdoek even. De kandidaten krijgen als troost alsnog de €2000,- uit aflevering 7 want Chris is niet de Mol, dat is nu wel duidelijk.

Beeld AVROTROS

De aller-, allerlaatste opdracht van Wie is de Mol 2015 is een schreeuwdictee op de markt van Kandy. Elke kandidaat heeft een bericht van vijf zinnen gekregen van de Mol, maar deze zijn versnipperd en moeten naar de juiste kandidaten geschreeuwd worden. 'Ik dacht aan jou een harde dobber te hebben!' krijst Marlijn naar Rik. 'O ja? Maar jij kocht maar wat graag jokers in ruil voor een ondermaatse prestatie!' schreeuwde hij terug, 'het was een leugentje voor bestwil!' 'Een neukertje?' 'NEE EEN LEUGENTJE!' Margriet had schoon genoeg van dat geviswijf en schreef lekker zinloos wat zinnen te weinig op. Lang verhaal te kort: nul euro in de pot.

Beeld AVROTROS

Bij de finaletest worden er geen doekjes meer om gewonden: Marlijn gaat vol op Margriet, Rik gaat vol op Margriet en Margriet gaat vol op Rik. We weten dus nog steeds niets, maar dat is precies wat het lijkt. De montage wil dat we Rik verdenken, de logica eist dat we Margriet verdenken dus als Marlijn de Mol is zou me dat niets verbazen. De vraag 'Wie is de Mol?' is dit jaar nog moeilijker te beantwoorden dan 'Is de jurk blauw-zwart of goud-wit?'

Tot volgende week, tot de finale.

Wat verder nog opviel:

- Art draaide de jokers met 'de Mol' leesbaar naar Rik toe

- Marlijn wilde heel graag dat iedereen snapte hoe nobel ze was geweest door het geld te pakken

- De Mol schrijft aan Marlijn 'Wat hadden we een fijn verbond samen.' Dat lijkt me niet een tekst voor Margriet, die Marlijn nog steeds het liefst achter het behang zou plakken

- Rik stond op de sleutelpositie in het schreeuwdictee

- Rik schaamde zich dat Margriet er in het schreeuwdictee achter moest komen dat hij €1500 i.p.v. €750 uit de pot had gehaald, maar als Margriet zijn Mol is dan is dat wel het laatste waar hij zich zorgen om zou moeten maken

- Ik houd van Chris en Margriet

Beeld AVROTROS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden