Wie is de man met het bekende gezicht?

'Waar ken ik die man toch van.' Vele ogen keken glazig, toen het boekje van de novembertournee rondging door de gelederen van het Orkest van de Achtttiende Eeuw....

ROLAND DE BEER

Op het omslag van de reis- en concertschema's van Frans Brüggens barokorkest staat een foto van een deelnemer aan een huisartsencongres, of iets dergelijks. Hoewel, de vrouwen op de achtergrond zullen wel geen huisartsen zijn. Patiënten dan misschien?

Volgens Hans Sprangers, illustrator van beroep, zijn het 'een bejaarde vrouw, weggehaald uit een heel oude National Geographic over Jemen, en een geschilderd vrouwenportret, afkomstig uit een kunstgeschiedenisboek'.

Zij verbeelden een bijbelse scène, waarin de oude, voor het moederschap afgeschreven Elisabeth de zwangere maagd Maria op bezoek heeft, en in haar binnenste (zie het Evangelie van Lucas) al dra het trappelen voelt van een baby. Maria heft een lofzang aan, Magnificat, die beroemd is geworden door het werk van vele componisten.

Sprangers ontdeed een van die componisten van pruik en torso, en plaatste hem per computer op de voorgrond in de gedaante van 'iemand van alle tijden'. Sprangers: 'Ik heb hem op het lichaam gezet van de Belgische componist Marcel Poot. De haartjes op zijn hoofd zijn van Hendrik Andriessen.'

Er waren ook verschrikte musici. Sprangers, echtgenoot van de hoboïste Alayne Leslie: 'Sommigen vonden het griezelig.'

Vraag aan de lezer van Rumoer: van wie is het gezicht? Lees het antwoord elders in deze rubriek.

Roland de Beer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden