Wie is de grootste graaier van Nederland?

De grootste graaier van Nederland is te vergelijken met de beste basketballer van Nederland. In Amerikaanse ogen is hij slechts een goedwillende amateur.

Richard Clemmer.Beeld EPA

Het enige Engelstalige medium dat aandacht besteedde aan de kleine 400 miljoen euro die CEO Rick Clemmer in zijn zak steekt met de overname van chipmaker NXP door Qualcomm was de site Dutch News die vooral door expats in den verre zal worden gelezen. Blijkbaar vindt geen Amerikaan 400 miljoen euro als extraatje abnormaal, terwijl je er honderd keer het onderzoek naar de ziekte van Huntington mee zou kunnen bekostigen. Daarvoor is, aldus Jeroen Pauw dinsdagavond, vier miljoen euro nodig.

Het toont aan dat Europeanen maar moeilijk kunnen wennen aan het ieder voor zich en God voor ons allen Angelsaksische model dat het eigen egalitaire Rijnlandse model, terugdringt. Sinds de exhibitionistische zelfverrijkingsuitspraak van Wim Kok streken Rijkman Groenink (ABN Amro) en Jan Bennink (Numico) respectievelijk 30 en 80 miljoen op bij de overname van hun bedrijf. De eerste overigens tegen wil en dank, de tweede met liefde.

Baas boven baas. Nu wordt Clemmer 400 miljoen rijker van zijn aandelen en opties. Maar in de VS is hij nog lang geen LeBron James, hoogstens een gemiddelde NBA-speler.

Minister Dijsselbloem noemde het bedrag niettemin 'idioot hoog' en 'buitenproportioneel'. Hij zei er echter weinig tegen te kunnen doen. Er bestaat geen rechtsgrond om de subsidie van 50 miljoen euro die NXP van het rijk heeft gekregen, terug te halen. Daarnaast is NXP in New York en niet in Amsterdam genoteerd, waardoor het onder de Amerikaanse beursregels valt.

Dijsselboem suggereerde daarom de zogenoemde claw back-procedure uit te breiden tot Nederlandse bedrijven met een beursnotering in het buitenland. Die procedure die in 2010 wettelijk is vastgelegd, geeft commissarissen de mogelijkheid bonussen 'om redenen van redelijkheid en billijkheid' terug te vorderen. Er zit ook een change of control-regeling in waardoor ook de douceurtjes bij overnamen hieronder vallen. Op die wijze zouden perverse prikkels van het handelen op korte termijn moeten worden uitgebannen.

Het is weer een bekend voorbeeld van het kalf en de te dempen put. Natuurlijk is het heel gemakkelijk om de staat kwalijk te nemen niet iedere maas in de wet op voorhand te dichten. Maar grote concerns vinden in hun oneindige creativiteit altijd wel weer nieuwe mazen.

De schuld ligt bij de aandeelhouders en commissarissen van NXP die de regeling van Clemmer hebben gefiatteerd. Zij hebben zich willoos in de armen gestort van iemand die als de redder van het concern werd gezien.

De commissarissen zullen het besluit niet terugdraaien, ook omdat heel veel werknemers via eigen optieportefeuilles flink zullen meedelen. Clemmer zal geen gewetenswroeging krijgen. Hij beperkt zich graag tot de Angelsaksische pers.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden