Wie is de extremist die zaterdag ongestoord met premier Rutte op de foto kon?

Een 'ongelukje' noemt de Leidse rechtsgeleerde Afshin Ellian de ongemakkelijke foto die de radicale moslim Shabir Burhani, alias Maiwand al-Afghani, zaterdag liet maken met premier Mark Rutte. De premier heeft gebeld met Ellian - die eerder door Maiwand werd bedreigd - en gezegd dat hij het een vervelende situatie vindt.

Shabir Burhani met premier Rutte.Beeld Twitter.com/Maiwand2016

'Zoiets kan gebeuren', zegt Ellian. 'Het was een openbare bijeenkomst, dan ga je met heel veel mensen op de foto van wie je geen idee hebt wie het zijn. Je gaat dan niet boos kijken.'

Verontrustender vindt hij het dat een 'extremist met een baard' zo dicht in de buurt kan komen van de premier. 'Wat zeg dat over zijn veiligheid? Ik denk dat Maiwand niet met Angela Merkel of Donald Trump op die manier op de foto kan.'

Sommigen halen de schouders op over Maiwand, student bestuurskunde aan de universiteit Leiden. Hij zou slechts flirten met extreme jihadistische denkbeelden om aandacht te trekken. Hij is een hofnar, wordt gezegd, die alles doet om in de publiciteit te komen.

Woordvoerder Sharia4Holland

In 2012 was hij korte tijd woordvoerder van Sharia4Holland, de Nederlandse branche van de gevaarlijker Belgische variant Sharia4Belgium, die talloze Belgische jongeren heeft geronseld voor de strijd in Syrië. Hij trok op met jongeren uit Den Haag, van wie een aantal in december 2015 in de zogenaamde Contextzaak is veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege terroristische activiteiten. Die zaak loopt deels nog in hoger beroep.

Hij kreeg ruzie met die groep, die onder andere de webkrant De Ware Religie had opgezet. Publicitair gezien liep Maiwand niet met hen in de pas. Hij filmde journalisten under cover die hem interviewden en zette die beelden op YouTube. Hij plaatste foto's van zichzelf met bazooka en enkele Talibanfiguren tijdens een bezoek aan Afghanistan op Facebook.

Hij had een grote mond, maar was zelf niet bereid naar Syrië af te reizen. In de Haagse jihadscene had hij weinig respect. Hij werd daar uitgescholden en weggezet als 'Maiwand de Thuisblijver'. Een keer is het tot een handgemeen gekomen.

Extremist

Op zijn Facebook-account en Twitter bleef hij de extremist uithangen. Hij plaatste geregeld boodschappen van terroristenleiders als Osama bin Laden en Mullah Omar, de leider van de Taliban, en foto's van westerse 'martelaren' die in Syrië waren opgekomen. En You Tubefilmpjes waarin de overname van Kabul door de Taliban wordt aangekondigd en waarin wordt gesteld dat uiteindelijk ook Europa onderworpen zal worden aan een shariaregime.

Veel aandacht kreeg zijn tweet met commentaar op een filmpje van IS-strijders die een van homoseksualiteit beschuldigde man met het hoofd naar beneden vanaf het dak van een gebouw gooien. 'In Raqqa krijg je als homo gratis vliegles van IS! En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo's kunnen zich aanmelden', twitterde Maiwand.

In het programma Pauw mocht hij vorig jaar november komen uitleggen wat hij daarmee bedoelde. Het was een grapje, duidde Maiwand. Verontwaardigd toonde hij zich over het opzeggen door de Rabobank eerder dat jaar van zijn betaalrekening. Die had ook zijn 'ironie' niet begrepen. De bank gaf als officiële reden op: dubieuze uitlatingen en pintransacties in Oost-Turkije.

Hofnar

Ellian kent Maiwands reputatie als 'hofnar'. Hij ziet hem als een serieuzer gevaar. De rechtsgeleerde koestert de vrijheid van meningsuiting, zegt hij, 'ook die van mijn tegenstanders, zoals islamitische fundamentalisten'. Toch deed hij in april 2015 aangifte tegen de student van Afghaanse komaf, omdat die de 'harde grens tussen de vrijheid van meninguiting en het aanzetten tot geweld' heeft overschreden.

In 2004 had de Haagse radicale imam Fawaz Jneid filmmaker Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali, met wie hij de film Submission maakte, vervloekt. Hij smeekte Allah Hirsi Ali een kanker op de tong te geven. Maiwand borduurde daarop voort. Hij vroeg God behalve Hirsi Ali ook een andere prominente afvallige, Afshin Ellian, 'te straffen en laten lijden'.

Vorige maand veroordeelde de rechter Shabir Burhani tot 240 uur taakstraf wegens opruiing, het aanzetten tot haat, discriminatie en opzettelijke belediging van homo's.

Misschien zal Maiwand zelf geen moorden plegen, zegt Ellian en is het veel geschreeuw, weinig wol. Maar zijn sociale media zijn openbaar. Hij kan wel andere extremisten op ideeën brengen. Ellian: 'Met die selfie zien ze in Syrië en Afghanistan hoe gemakkelijk het is bij de Nederlandse premier te komen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden