Wie in Beiroet patat wil, bestelt kogels

In het door geweld geplaagde Libanon loopt het storm in Guns and Buns. Daar is het eten naar wapens genoemd....

BEIROET Open een broodjeszaak met een militair-terroristisch thema in de zuidelijke buitenwijk van Beiroet, waar Hezbollah veel steun geniet, zet een stel zandzakken voor de deur, noem de broodjes naar de populairste wapens in de regio en verpak het allemaal in een camouflagemotief.

De zaak, Buns and Guns, is een feilloos recept voor een journalistieke hinderlaag: gegarandeerd schrijft de hele wereld erover en je krijgt gratis reclame.

‘We zijn pas twee weken open en er staan al 600 vermeldingen op het internet’, zegt chef-kok en mede-eigenaar Rabih Chebbani met een ondeugende blik in de ogen. Wanneer Chebbani voor het laatst heeft gekeken is niet duidelijk, maar een blik op Google levert nu al 30.000 hits op.

Zijn zakenpartner en het ‘brein’ achter de ‘operatie’, Youssef Ibrahim, zegt dat hij nog geen cent aan reclame heeft uitgegeven, maar dat het storm loopt in de zaak. Hij is erg vaag over hoe hij op het idee kwam, maar zegt er al drie jaar geleden aan gedacht te hebben, nog voor de oorlog van juli 2006 met Israël.

Daarin zou Hezbollah een ‘goddelijke overwinning’ hebben behaald, maar werden grote delen van de sjiitische zuidelijke buitenwijken van Beiroet met de grond gelijk gemaakt.

Ibrahim zegt dat er ‘nauwelijks ideologie’ achter het militaire thema zit. ‘Het is puur marketing’, grijnst hij.

En waarom in de door Hezbollah gecontroleerde zuidelijke buitenwijk? ‘Hier slaat het militaire thema misschien nog wel meer aan dan ergens anders in de stad.’

Aan een van de tafels op het met zandzakken omgeven terras zitten vier 18-jarige jongens het kogelvormige menu met enthousiasme te bekijken.

Ze komen uit een heel ander deel van de stad, maar studeren om de hoek. Een van hen, Hussein Deeb, is sinds de opening iedere dag naar Buns and Guns gekomen.

‘Ja, we houden van militaire dingen’, zegt Deeb. Vooral ’s avonds is het cool, als de soundtrack van helikopters en laagvliegende vliegtuigen aan gaat en soms de rookmachine wordt aangezet.

De wapens waarnaar de broodjes zijn genoemd – of het nu het alom aanwezige kalasjnikov-machinegeweer is of het Kornet anti-tankwapen waarmee Hezbollah de oorlog in 2006 won – zijn allemaal oude bekenden voor de jongens. De patatten heten kogels, dat bestelt lekker.

[Zie verder pagina 2, kolom 3]

Trendy restaurant in Beiroet serveert eten in oorlogssfeer

Trendy restaurant in Beiroet serveert eten in oorlogssfeer
[Vervolg van pagina 1]

Trendy restaurant in Beiroet serveert eten in oorlogssfeer
Libanon is maar al te bekend met de wapens die op het menu staan. Nog steeds wordt er dagelijks gevochten en vallen er doden in het noorden en in het oosten. En in mei braken zware gevechten uit, waarbij Hezbollah soennitische delen van de stad kortstondig overnam.

Trendy restaurant in Beiroet serveert eten in oorlogssfeer
De 26-jarige Ibrahim, van oorsprong een descomputerkundige, en de 30-jarige Chebbani, die in Zwitserland tot chef is opgeleid, komen uit dezelfde familie in het sjiitische zuiden van Libanon. Ze hebben grote plannen en willen ook elders in het land en in de wereld vestigingen van Buns and Guns openen. Maar zou dat wel goed vallen in de soennitische wijken van Beiroet op dit moment? ‘De mensen vinden het thema veel te mooi. Ze zullen niet aan politiek denken’, meent Ibrahim.

Trendy restaurant in Beiroet serveert eten in oorlogssfeer
De vier studenten zitten nog steeds over hun kaart gebogen en kunnen maar moeilijk beslissen welk broodje ze willen. Hun populairste wapens zijn de kalasjnikov, en het Amerikaanse M-16 machinegeweer. Bij Buns and Guns zijn dat een broodje biefstuk en een broodje kip.

Trendy restaurant in Beiroet serveert eten in oorlogssfeer
Of zullen ze toch een hele ‘terroristenmaaltijd’ bestellen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden