Wie hoopt er op een ‘incel’-revolutie? Seksueel gefrustreerde mannen stoken elkaar op internet op

Kort voordat Alek Minassian met een gehuurd busje op een groep voetgangers in Toronto inreed en daarbij tien mensen doodde, plaatste hij een bericht op Facebook: ‘De incel-revolutie is begonnen’. Wie zijn incels? En wat willen zij?

Een man schrijft een boodschap voor de slachtoffers van de aanval in Toronto.  Beeld AFP
Een man schrijft een boodschap voor de slachtoffers van de aanval in Toronto.Beeld AFP

Wat betekent ‘incel’?

Incel staat voor ‘involuntary celibate’, oftewel onvrijwillig celibatair, en op een belangrijk forum van de beweging wordt een incel omschreven als iemand die ‘geen seks kan hebben, maar dat wel wil’. De incels vinden dat de samenleving onaantrekkelijke, heteroseksuele mannen tekortdoet en hebben een hartgrondige hekel aan vrouwen. Incels zoeken steun bij elkaar via internet en doen online in extreme gevallen oproepen tot verkrachting of ander geweld om hun ‘recht’ op seks af te dwingen. Hun ideologie wordt vaak onderbouwd met snippers van theorieën over evolutie, genetica en psychologie.

Degene die toetreedt tot de incel-gemeenschap heeft volgens hen de ‘rode pil’ geslikt, een verwijzing naar de film The Matrix, waarin de hoofdpersoon een dergelijke pil slikt om de waarheid over de samenleving te ontdekken.

Waar komt de naam ‘incel’ eigenlijk vandaan?

Wrang genoeg van een vrouw. Ruim twintig jaar geleden richtte de Canadese Alana (haar achternaam wil ze geheim houden) een website op die steun moest bieden aan eenzame zielen, en daarbij gebruikte ze de term ‘onvrijwillig celibatair’. ‘Ik voel me als de wetenschapper die kernfusie heeft uitgevonden en erachter komt dat dat als wapen wordt gebruikt’, zei ze in een interview met de Canadese krant The Globe and Mail.

In het jaar 2000, toen ze haar eigen sociale leven meer op orde had, droeg Alana haar website over aan iemand anders. Pas vijftien jaar later, toen ze een artikel las over Elliot Rodger, ontdekte ze dat de term incel was opgepikt door een beweging van rancuneuze mannen.

Wie is Elliot Rodger en wat heeft hij hiermee te maken?

Rodger is een incel die in 2014 besloot ‘terug te slaan’ en in het Californische Isla Vista zes mensen doodschoot. Een dag voor de moordpartij zette hij een video op internet met de titel ‘Elliot Rodgers wraak’. In het filmpje klaagde hij over alle afwijzingen en zwoer hij vrouwen te straffen voor zijn eenzaamheid. ‘Meisjes gaven hun affectie en seks en liefde aan andere mannen, maar nooit aan mij’, zei hij. ‘Ik ben 22 jaar oud en nog steeds maagd. Ik heb zelfs nog nooit met een meisje gezoend.’

Andere incels zijn hem vervolgens als een held gaan zien en beschouwen Rodger als het symbool voor de ‘bèta-revolutie’ die ooit zal plaatsvinden. Seksueel onsuccesvolle mannen zoals zij zullen dan de wapens oppakken en wraak nemen op de ‘Chads’ en ‘Staceys’ van deze wereld. Een Stacey is een vrouw die geen seks wil met een incel, een Chad is een man die wel gewoon seks heeft.

In zijn laatste Facebookbericht prees de 25-jarige Minassian uit Toronto Elliot Rodger en voegde eraan toe: ‘De incel-revolutie is begonnen. We zullen alle Chads en Staceys omverwerpen.’

Een sheriff laat een foto van Rodger zien, en toont de modellen van de wapens die hij heeft gebruikt bij zijn moordpartij.  Beeld anp
Een sheriff laat een foto van Rodger zien, en toont de modellen van de wapens die hij heeft gebruikt bij zijn moordpartij.Beeld anp

Hoeveel incels zijn er?

Dat is lastig te schatten. Ze ontmoeten elkaar in de donkere hoekjes van het internet, waar mensen op fora voor gelijkgestemden ongegeneerd seksistische, homofobe en racistische taal gebruiken. Eén daarvan was Reddit, maar daar werd de incelgemeenschap eind vorig jaar verboden vanwege de oproepen tot haat en geweld. Er stonden 40.000 mensen geregistreerd bij de verboden Redditgroep, maar daar kunnen veel eenmalige bezoekers tussen zitten. Net als andere bewegingen, zoals alt-right en de pizzagate-complotdenkers (die meenden dat een pizzeria een pedofielennetwerk huisvestte waarbij Hillary Clinton betrokken was), is ook incel doordrenkt van ironie. Hierdoor is het moeilijk te beoordelen wat er serieus moet worden genomen. Nu vinden de incels elkaar op een ‘subreddit’ die nog wel bestaat, incelTears, of bijvoorbeeld op 4chan, incels.me, sluthate.com, lookism.net of looksmax.net.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden