Wie heeft er nog sterren nodig als je bij de 'Bib' Valenzia kunt eten

Recensent Mac van Dinther eet bij Valenzia in Eindhoven.

Beeld els zweerink

Wat hebben we in Eindhoven te zoeken?

Afgelopen maandag zijn met veel tamtam de nieuwe Michelinsterren gepresenteerd. Daar komen we vast nog wel een keer over te spreken. Kort daarvoor werd zonder al te veel plichtplegingen bekendgemaakt welke restaurants een Bib Gourmand krijgen. Een 'Bib' staat voor goed eten tegen een redelijke prijs.

Dat is misschien nog wel belangrijker dan sterren.

Precies. Nederland kreeg er twintig nieuwe Bibs bij en moest er negentien inleveren. Een positief saldo van één. Uit de twintig nieuwe plukken wij Valenzia in Eindhoven. Het zusje van restaurant Zarzo, ook in Eindhoven. Dat kreeg in 2015 een ster.

De cijfers

Kosten: negen gerechtjes om te delen, euro 44,50 p.p.
Eten 8
Bediening 7-
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 9

Die straalt dus over Valenzia. Hoe zitten we erbij?

Valenzia zit op het laatste stukje van het Stratumseind, het ruige uitgaanscentrum van Eindhoven. Het heeft voor zichzelf een plekje uitgebeiteld in een rijtje witte voorgevels. Binnen staan we in een knusse pijpenla gedomineerd door een ossenbloedkleurige bar en een muur van ruw metselwerk. De vloer is van grijs beton, tegen het plafond zijn houten bierkratjes getimmerd. Het ziet er grappig uit en is goed voor de akoestiek.

Wat eten we?

Valenzia presenteert zichzelf met de MediterrAsian keuken. Die kenden we nog niet. De menukaart is een papieren krantje met drie pagina's vol exotische hapjes. Van tabouleh tot Thaise octopus en van boquerones tot Ha Kau. Om het ons gemakkelijk te maken, nemen we de Bocados Valenzia, negen gerechtjes om te delen.

Het menu

Kabeljauwbeignet hummus met aubergine en olijf tonijnceviche met mais en kokos kwartelpootjes met peterseliecrème en krokante kaantjes carpaccio met kimchi Vietnamese springrolls Tom ka kai-soep varkenswang spruitjes met chorizo patatas bravas vanille-ijs met citroenkaneelcrème en peer.

Hoe smaakt het?

Van de goudbruin gefrituurde kabeljauwkroketjes aan het begin tot de zachte varkenswangetjes met citroenmayonaise aan het eind, het is een vrolijke Volkenbond van wereldkeukens die ons meesleept over de hele aardbol: Thais, Koreaans, Spaans, Arabisch, Japans, Vietnamees, Italiaans, Chinees, Mexicaans: het komt allemaal langs ons piepkleine tafeltje in de hoek.

De hele wereld op je bord: dat klinkt als een rommeltje.

Juist niet. Want wat opvalt: het smaakt allemaal volstrekt vanzelfsprekend zonder het goedkope effectbejag dat we nog kennen uit de vroegere fusionkeuken (overal sojasaus op). Tonijnceviche met krokante maiskorrels en kokos in een uitgeholde kokosnoot: je staat er niet van te kijken. Vietnamese springrolls met crispy groenten en een toefje bittere grapefruit: je vraagt je af waarom dat niet al veel eerder is gedaan. Carpaccio, afgezaagder dan een kerstbomenaanplant in december, krijgt nieuw leven ingeblazen met het pittig zure sap van Koreaanse kimchi. Hollandse spruitjes - prima beetgaar - worden opgepept door Spaanse chorizo. Er is niks dat tegenvalt.

Valenzia

Stratumseind 103

5611 ER Eindhoven

valenzia.nl

Dat is geweldig. Geldt dat ook voor de bediening?

Daar kan nog wel wat aan worden bijgepunt. De man in zwart die de wijnen schenkt maakt steeds een gehaaste indruk. Begrijpelijk, de zaak zit bommetjevol, maar toch. Het meisje dat ons het eten brengt, doet haar best, maar ze heeft vaak geen idee wat ze serveert.

Klinkt toch alsof we een retourtje Valenzia moeten boeken.

De mondiale gastronomie is na de terug-naar-eigen-bodemrevolutie van het Deense Noma alweer een tijdje op zoek naar nieuwe inspiratie. Dit zou hem kunnen zijn: een sprankelende nieuwe wereldkeuken met het beste uit alle windstreken. Wie heeft er nog sterren nodig als je bij een Bib al zo goed kunt eten?

Hieronder foto's van gerechten van Valenzia.

Carpaccio met kimchi.Beeld Mac van Dinther
Ceviche van tonijn met maïs.Beeld Mac van Dinther
Hummus salade.Beeld Mac van Dinther
Patatas bravas.Beeld Mac van Dinther
Springrolls.Beeld Mac van Dinther
Spruitjes met chorizo.Beeld Mac van Dinther
Varkenswangen.Beeld Mac van Dinther
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden