Wie haalt de 'Koninklijke' uit de put?

Real Madrid zit diep in de problemen. Het is zelfs mogelijk dat de club voor het eerst naast Europees voetbal zal grijpen....

VERDWAALDE supporters, was de indruk voor het begin van de Spaanse bekerfinale vorige week. Atletico Madrid aan de ene kant van het stadion, Barcelona aan de andere. En wat waren de clubs die aan beide zijden om het luidst bejubeld werden? 'Juventus'. 'Oviedo'

Atletico en in mindere mate Barcelona mogen dit seizoen dan de dienst uitmaken in het Spaanse voetbal, de aanhangers kunnen het uitstekend met elkaar vinden als het gaat om de gemeenschappelijke vijand. Die vijand geeft eindelijk weer eens aanleiding tot uitbundig leedvermaak, en zowel het grote Juventus als het kleine Oviedo heeft daartoe bijgedragen. De eerste club gooide Real Madrid uit het Europese toernooi, de tweede joeg de 'Koninklijke' in het eigen Bernabeu-stadion over de kling.

Real Madrid verkeert in een ernstige crisis. De club is zo goed als failliet en de spelers brengen er bitter weinig van terecht. De trainer ontslaan heeft niet geholpen, zodat nu de in Spanje traditionele grove methode wordt aangewend. De helft van de selectie gaat in de uitverkoop en de bestuurders stropen half Europa af op zoek naar nieuwe sterren.

De kans is levensgroot dat die zich komend seizoen tot de Spaanse velden zullen moeten beperken. Want Real is zo diep gezonken dat de club zelfs naast Europees voetbal dreigt te grijpen. Het zou de eerste keer zijn sinds het invoeren van de internationale competities dat de vorstelijke vereniging uit Madrid daarin ontbreekt.

Alle grote namen heeft voorzitter Lorenzo Sanz de deur gewezen. De Chileen Iván Zamorano, jarenlang topscorer, de Deen Michael Laudrup, de Colombiaan Freddy Rincón, de Argentijn Esnáider en handvol Spanjaarden. Eind mei zijn zij niet langer welkom.

De harde kern van het team verkeert nog in het ongewisse, maar de voortekenen zijn niet positief. Chendo, Buyo en Michel vrezen het ergste. Michel heeft zich net een nieuwe rel met de voorzitter op de hals gehaald doordat hij, toen hij tegen Sporting Gijón werd gewisseld, het fluitende publiek met een wegwerpgebaar te beantwoorden. Die zal eerst een forse boete kunnen gaan betalen.

De andere vedette, Manuel Sanchís, mag misschien blijven, maar alleen als hij de helft van zijn salaris inlevert. Met een jaarinkomen van acht miljoen gulden is Sanchís de best betaalde speler in de Real-selectie, maar de voorzitter verwijt hem laksheid en onwil om na een blessure terug te keren. Luis Enrique tenslotte zou het zekere voor het onzekere hebben genomen en al een voorovereenkomst met Barcelona hebben gesloten. Daarmee blijft van het huidige elftal zo goed als niemand over.

De clubpresidenten in het Spaanse voetbal zijn onverhulde dictators, die na iedere nederlaag van hun team de spelers in het openbaar afdrogen. Lorenzo Sanz, die vorig jaar de omstreden Mendoza opvolgde, is niet anders. Van de spelers wordt niet verwacht dat zij reageren op 's mans tirades. Toen Zamorano op de televisie puntig zei: 'Die man moet eerst nadenken en dan praten', wist hij dat hij zijn koffers kon pakken.

Het eerste slachtoffer van de slechte prestaties dit seizoen was, voorspelbaar, de trainer. De Argentijnse gentleman Jorge Valdano werd na de eerste nederlaag in het nieuwe jaar ontslagen. Met het vertrek van de charmante en intelligente Valdano lijkt de reeds lang bedreigde soort der beschaafde personen in het Spaanse voetbal weer een stap dichter bij definitief uitsterven te zijn gekomen.

Van Arsenio Iglesias dient in elk geval gezegd dat hij in dit opzicht een waardig opvolger van Valdano is. De 'voetbalprofessor uit Galicië' werd uit zijn pensioen gewekt door Real Madrid en accepteerde de opdracht de resten van het prestige van de club bijeen te vegen en deelname aan de UEFA Cup af te dwingen. Aan het einde van het seizoen mag hij weer van zijn oude dag gaan genieten, met een goede kans dat zijn laatste expeditie op een mislukking is uitgelopen.

Zoals gebruikelijk zijn alle namen van alle bekende trainers in de wereld over de tong gegaan in de discussie over wie in staat zou zijn de kreupele Koninklijke weer op de been te helpen. De strooptocht van Sanz is uiteindelijk geëindigd in Milaan. Hoewel er nog geen contracten zijn getekend, moet het als 'honderd procent zeker' gelden dat Fabio Capello na de zomer AC Milan inruilt voor Real Madrid.

Capello heeft inmiddels ongevraagd advies gekregen van Vujadin Boskov, de huidige coach van Napoli en ooit in dienst bij Real Madrid: 'Ik zou Capello ervoor willen waarschuwen niet de fout te maken om de Italiaanse systemen en methodes aan Real op te leggen. Het zou een vergissing zijn te proberen de Italiaanse voetbalcultuur naar Spanje te brengen. Een trainer is een produkt van zijn land en de Italiaanse cultuur is uniek. Die kan niemand imiteren.'

Wat de nieuwe spelers betreft heeft Sanz allereerst in de bak met gevestigde talenten uit het voormalige Joegoslavië gevist. De eerste aankoop was Davor Suker, de Kroaat die bij Sevilla zo gemakkelijk doelpunten maakt. Sinds hij door Real aan de haak is geslagen, raakt Suker bij zijn huidige club overigens geen bal meer.

Volgens het geruchtencircuit, dat in het Spaanse voetbal honderd maal sterker is dan in Nederland, komen zoveel grote Europese spelers volgend seizoen voor Madrid uit, dat de club moeiteloos drie sterrenteams kan formeren. Onder de meest genoemden natuurlijk ook Ajacied Edgar Davids, maar waar wordt die niet genoemd?

Zeker is wel de komst van Pedja Mijatovic. De technicus en topschutter van Valencia is een van de aantrekkelijkste spelers in de Spaanse competitie. Sinds zijn vertrek uit de kustplaats bekend is geworden, wordt Mijatovic constant vergezeld door een heuse bodyguard. Het schijnt dat de aanhang van Valencia het 'overlopen' van de ster naar Madrid niet apprecieert.

De grote vraag is hoe Real Madrid zijn ambitieuze aankoopbeleid financiert. De club verkeert al geruime tijd in grote financiële problemen, een van de redenen waarom Mendoza het veld moest ruimen. Het schoon schip dat zijn opvolger Sanz zou maken, lijkt echter nog steeds een taak voor de toekomst.

Vorige maand kreeg Real Madrid (evenals Barcelona) de belastinginspecteur op bezoek. Hij leverde bij de club een navordering van drie miljard peseta (veertig miljoen gulden) af. Een belangrijk deel van dat bedrag betreft niet nagekomen fiscale verplichtingen over het betalen van de zogenoemde beeldrechten aan de spelers.

Maar er zou ook sprake zijn van meer directe 'onregelmatigheden'. Zoals het betalen van zwart geld aan de spelers en het sjoemelen met de toeschouwersaantallen. Tot halverwege vorig jaar was Real Madrid de enige Spaanse profclub zonder een automatisch telsysteem aan de ingangen van het stadion, hetgeen controle op het aantal mensen dat Bernabeu binnenkwam praktisch onmogelijk maakte.

Voorzitter Francisco Roig van Valencia meent te weten hoe Real Madrid miljoenenaankopen kan doen zonder geld te hebben. Het geld voor zowel Suker als Mijatovic wordt volgens Roig gefourneerd door Antena 3, het commerciële tv-station dat pogingen onderneemt het Spaanse voetbal volledig onder controle te krijgen. Dat het station nu direct de transfer van spelers bekostigt, noemt Roig een 'fraude die het voortbestaan van de competitie bedreigt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden