Wie gaat Frans Weekers opvolgen op Financiën?

De VVD-top moet de komende dagen een opvolger zien te vinden voor de gisteravond afgetreden staatssecretaris Weekers. Vier mogelijke opvolgers.

Premier Mark Rutte ontvangt in november 2012 Sander Dekker, dan beoogd staatssecretaris van Onderwijs.Beeld anp

Sander Dekker
De huidige staatssecretaris op Onderwijs werd geprezen voor zijn behandeling van de examenfraude in Rotterdam en de verdediging van de omroepfusies. De jonge VVD'er (geboren in 1975) wordt gezien als een goede communicator. Met alle problemen bij de Belastingdienst kan Financiën zo iemand goed gebruiken. Een pre is ook dat hij voorheen wethouder Financiën was in Den Haag. Premier Rutte maakte in 2004 zelf zo'n overstap toen hij lopende de kabinetsperiode Annette Nijs opvolgde als staatssecretaris van Onderwijs. Daarvoor zat hij op Sociale Zaken.

Sander Dekker tijdens een bezoek aan een Rotterdamse school.Beeld anp

Mark Harbers
Een kanshebber, alleen al omdat hij de financieel specialist is van de VVD-fractie. Dat kan ook een nadeel zijn, want voor hem zelf is er misschien geen goede vervanger. En het gebeurt zelden dat een Kamerlid tussentijds promoveert tot bewindspersoon. Ook Harbers was al eens wethouder, in Rotterdam. Hij stond bij de verkiezingen in 2010 slechts op de 21ste positie, maar kreeg als financieel expert een prominente positie bij het sluiten van het Lenteakkoord over de begroting van 2013. Bij de afgelopen Kamerverkiezingen stond hij op plek 9 op de lijst.

Mark Harbers.Beeld anp

Paul de Krom
Deze oudgediende was Kamerlid sinds 2003 en al eens staatssecretaris (Sociale Zaken) in het eerste kabinet-Rutte, maar werd daarna niet meer uitgenodigd voor een tweede termijn. Misschien omdat hij niet zo geliefd was bij de PvdA. Tijdens Rutte I werd door critici de term 'kromspraak' gebezigd, doelend op de geharnaste verdediging van De Krom van plannen met de bijstand en de WW. Bovendien: De Krom is deze maand voor de duur van twee jaar aangesteld als interim-directeur bij een afdeling van het ministerie van Economische Zaken en is daarnaast 'aanjager' van het Techniekpact.Paul de Krom.Beeld anp

Eric Wiebes
De dark horse van het stel, nu succesvol wethouder van Verkeer in Amsterdam. Tackelde daar (vooralsnog) problemen met de ICT-infrastructuur en kreeg veel bijval voor zijn pleidooi de snorscooters van het fietspad te weren. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) benoemde hem onlangs als lid van een adviescommissie voor de toekomst van het spoor. Zijn naam zou al langer op het lijstje van de VVD-top staan. Met zijn liberale profiel zit het wel goed: hij pleitte vorig jaar om de helft van de sociale huurwoningen in Amsterdam te verkopen. Ook een pre: premier Rutte heeft een hoge pet van hem op. Die zou Wiebes in 2010 zelf naar voren hebben geschoven voor de wethouderspost in de hoofdstad.

Eric Wiebes.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden