Wie en wat op de Nederlandse televisie

KRO en NCRV, de drie belangrijkste zendgemachtigden van dit net, houden veel bij het oude. De concurrentieslag om des kijkers gunst mag verhevigd zijn, de AKN-driehoek gaat er kennelijk van uit dat de achterban geen behoefte heeft aan al te grote veranderingen....

NEDERLAND 1

Na de grote publiekstrekker van dit net, het 8 uur Journaal, zetten AVRO, KRO en NCRV op prime time veel vertrouwde programma's in. De KRO komt met een nieuwe reeks Ook dat nog!, de NCRV handhaaft het populaire Taxi en de AVRO blijft maar doorgaan met Sterrenslag.

Op actualiteitengebied moet de concurrentie met Nederland 3 vooral van de KRO komen met programma's als Brandpunt en Reporter. Een belangrijke wijziging in het zendschema betreft de zondagse aflevering van Studio Sport. Dat programma, traditioneel goed bekeken vanwege het competitievoetbal, wordt voortaan onderbroken door twee reclameblokken en het NOS Journaal.

NEDERLAND 2

Met de combinatie van Veronica en TROS gold dit net voorheen als een soort 'pretnet', maar met het wegvallen van Veronica blijft van die beeldvorming weinig meer over. De TROS en EO blijven vaste bespelers van dit net, twee sterk verschillende omroepen wier samenwerking beperkt blijft tot de actualiteitenrubriek 2 Vandaag.

Nederland 2 gaat het komend tv-seizoen vooral een sportnet worden. Veel van de vrijgekomen zendtijd wordt gevuld door Studio Sport. Die rubriek is al begonnen met twee nieuwe sportprogramma's (op de maandag- en de vrijdagavond) en zal daarnaast veel Europa Cup-voetbal uitzenden. Studio Sport is voortaan ook elke zondagmiddag van twaalf tot vijf te zien. Wat de horizontale programmering aangaat is één belangrijk winstpunt geboekt: het late Journaal is in het vervolg op een vast tijdstip op dit net te zien.

NEDERLAND 3

De vaste bespelers van dit net, VARA, VPRO en NPS, mogen zichzelf graag aanduiden als de aanbieders van kwaliteitstelevisie. Veel nieuws, achtergrondinformatie, cultuur, discussieprogramma's en de betere dramaprodukties. Met een gezamenlijk lunchprogramma (waarin ook de RVU participeert) wordt ook overdag gepoogd de in informatie geïnteresseerde kijker aan zich te binden.

Wat de programmering betreft verandert er niet veel. Met de combinatie Sportjournaal/NOVA wordt in de late avonduren op een flink kijkerspubliek gemikt, de VARA programmeert op prime time weer Sonja Barend en Paul Witteman en gaat de komende maanden veel cabaret uitzenden, en met de nieuwe documentairerubriek Zembla (VARA/NPS) poogt Nederland 3 zich nog sterker dan voorheen te afficheren als de tegenpool van commerciële stations.

RTL 4

Aan de succesformule van grote spelshows, soaps en gezellige praatprogramma's wordt uiteraard niet getornd. RTL 4 profileert zichzelf als 'het sterrennet', waarbij een enkel sterretje (Rolf Wouters) heeft plaatsgemaakt voor een ander (Martijn Krabbé). De grote publiekstrekkers van de Endemol-stal (Huisman, Brandsteder, Van Duin) zijn allen behouden gebleven.

In de middaguren hoopt RTL 4 de kijkcijfers op te voeren met een nieuwe, dagelijkse talkshow van Catherine Keijl. De daaropvolgende 5 uur show wordt een half uur langer. Voor deze uitbreiding is de dagelijkse 'nieuwsrubriek' Ooggetuige gesneuveld. Dat programma komt voortaan, in een langere versie, één keer per week in de avonduren terug.

RTL 5

Deze zender zal het vooral van speelfilms en reality-tv moeten hebben en krijgt op dat gebied concurrentie van SBS 6. Veel vechtfilms, en ook bij eigen produkties ligt de nadruk veelal op dood en verderf. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries presenteert het nieuwe programma Misdaaddossier, waarin geruchtmakende, criminele zaken worden gereconstrueerd.

Op sportgebied heeft RTL 5 een aardige troef in huis met de uitzendrechten van Duits en Engels voetbal. Met name de Engelse competitie is voor de kijker interessant geworden nu bekende Nederlandse voetballers (Gullit, Bergkamp) bij Engelse clubs zijn gaan spelen.

SBS 6

De nieuweling noemt zichzelf 'een actie-zender' en mikt, analoog aan RTL 5 en Veronica, op een jeugdig publiek. Met ook al veel vechtfilms en ook al veel meemaak-televisie. Algemeen directeur Fons van Westerloo nam een aantal RTL 5-programmamakers mee, onder wie Pieter Storms en Theo van Gogh. Van RTL 4 werd het populaire showbizz-programma van Pauline Huizinga en Albert Verlinde overgenomen. Doet de nieuweling ook nog aan nieuws? Met het dagelijkse programma Het hart van Nederland wordt, in samenwerking met lokale en regionale omroepen, 'dicht-bij-huis-nieuws' gebracht.

VERONICA

Met een aantal beproefde succesprogramma's (All you need is Love, Die 2; Nieuwe Koeien, Onderweg naar Morgen) verwacht het nieuwe commerciële station onmiddellijk een flink marktaandeel te veroveren. De eerste volle week zal het met de kijkcijfers wel goed komen, want Veronica heeft de uitzendrechten van de voetbalwedstrijd Nederland-Wit Rusland.

Veronica's motto blijft vanzelfsprekend jong, veelbelovend en keihard. Met een trits actie- en humoristische series, volgens een strakke, horizontale programmering, rekent het station erop de tieners en twens aan zich te binden. Wat actualiteiten aangaat blijft het aanbod beperkt tot een dagelijkse uitzending van Nieuwslijn, in de vooravond geprogrammeerd ter concurrentie met 2 Vandaag.

De wekelijkse talkshow Hagens moet een van de dragende programma's worden van de nieuweling. Ook komt er een talkshow van Jules Deelder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden