‘Wie de traditie niet kent, moet zijn mond houden’

NEW DELHI In Pakistan is beroering ontstaan over de eerwraakmoorden op vijf vrouwen, onder wiedrie tieners, in de provincie Baluchistan....

De meisjes in de leeftijd van 16 en 18 jaar werden zes weken geleden door hun familieleden ontvoerd en beschoten. De twee volwassen vrouwen werden neergeschoten toen ze het voor de tieners opnamen. Hoewel ze allemaal nog ademden, werden ze in een gat gegooid en levend onder zand en stenen begraven. De drie vrouwen werden volgens deze eeuwenoude traditie gestraft, omdat ze hun echtgenoot hadden uitgekozen zonder toestemming aan de families te vragen.

De Pakistaanse Volkspartij (PPP) van presidentskandidaat Asif Zardari probeert de feiten rond de omstreden moord te verdraaien. Volgens een maandag verschenen rapport van de PPP werd wel degelijk eerst de dood van meisjes en de vrouwen vastgesteld voordat ze werden begraven. De politie zou met een onderzoek zijn begonnen, maar er is nog niemand aangehouden.

Een van de moordenaars is de jongere broer van een federale minister van de Volkspartij in Baluchistan, die de meisjes met een regeringsvoertuig verplaatste.

De zaak kwam vrijdag in de publiciteit nadat een senator melding maakte van deze moorden. De politica noemde de daders barbaren en vroeg de minister van Justitie waarom de politie geen van de familieleden had gearresteerd.

Sinds 2005 bestaat er een wet in Pakistan die eerwraak verbiedt en een dader tot 25 jaar gevangenisstraf kan veroordelen.

Volgens de Nationale Mensenrechtencommissie van Pakistan vonden er in de afgelopen zes jaar meer dan 4.000 eerwraakmoorden plaats, waarvan 2.800 vrouwen het slachtoffer werden. In de provincie Sindh, de thuisbasis van de Volkspartij en de geboorteplek van zowel ex-premier Benazir Bhutto als haar weduwnaar Asif Zardari, worden de meeste Karo-Kari, zoals eerwraak in Pakistan heet, uitgevoerd. Mensenrechtenorganisaties klagen voortdurend dat de politie de tribale leiders niet wil of niet durft aan te pakken.

Parlementariërs uit Baluchistan verdedigen de moord op de vrouwen. ‘Eerwraak behoort tot onze tribale tradities. Mensen die er geen verstand van hebben, kunnen maar beter hun mond houden’, zei een senator.

Premier Giliani van de Volkspartij, die dit weekeinde op bezoek was in Baluchistan, wenste ook niet op de moorden in te gaan. Hij was in het federale parlement om stemmen te winnen voor zijn presidentskandidaat Asif Zardari. Komende zaterdag kiezen het parlement, de senaat en de vier provincies de opvolger van ex-president Musharraf.

Wilma van der Maten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden