NIEUWS

Wie corona heeft gehad, hoeft nog maar één prik

Nederlanders die het coronavirus hebben gehad, hoeven nog maar één prik te krijgen. Minister De Jonge neemt dit advies over van het OMT. Het is nog niet duidelijk in hoeverre dit de vaccinatiecampagne versnelt.

Arnout le Clercq
Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca-vaccin.  Beeld ANP
Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca-vaccin.Beeld ANP

De nieuwe richtlijn geldt vanaf nu. Mensen moeten wel zijn geregistreerd bij de GGD met een positieve testuitslag. Aanvankelijk gold de regel dat iemand die de afgelopen zes maanden corona heeft gehad, met één prik voldoende beschermd is. Op basis van nieuw onderzoek stelt het OMT dat een enkele prik ook volstaat voor mensen die langer dan een half jaar geleden corona hebben gehad. Wie een afspraak heeft voor een tweede prik, kan die afzeggen. Volgens de minister is het wel van belang dat dit bij de GGD gebeurt, want anders kunnen zij straks geen compleet vaccinatiebewijs krijgen.

In totaal hebben 1,66 miljoen Nederlanders corona gehad. Minister De Jonge denkt de afzeggingen van de tweede afspraak het priktempo voor anderen iets versnellen. In welke mate is nog niet bekend, want het is niet duidelijk hoeveel mensen van deze groep al een tweede prik hebben gehad. Volgens de minister gaat het mogelijk om ‘honderdduizenden’ prikken. Maar dat weten we pas zeker nadat mensen hun afspraak voor de tweede prik hebben afgezegd. In totaal zijn iets meer dan tien miljoen prikken gezet.

Afweer

Een coronabesmetting heeft ‘een brede stimulering van de afweer’ tot gevolg, schrijft het OMT in zijn laatste advies aan de Kamer. Wie het virus heeft gehad, maakt antilichamen aan, net als na een vaccinatie. In feite werkt een besmetting dus als een soort eerste prik. Het OMT adviseert wel dat mensen met een zwak afweersysteem en tachtigplussers alsnog een tweede prik nemen. Er is te weinig data beschikbaar over deze groepen om zeker te weten dat één inenting voldoende beschermt tegen het virus.

Andere Nederlanders die na een infectie alsnog een tweede prik willen, mogen dat wel. ‘Het is een vrije keuze’, aldus De Jonge. Wie in plaats van één, twee inentingen krijgt moet wel rekening houden met meer bijwerkingen, zegt de minister. Het advies van het OMT heeft betrekking op alle vaccins waarmee in Nederland geprikt wordt: Moderna, Pfizer/BioNTech en AstraZeneca. Bij Janssen is één prik sowieso al voldoende.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat mensen die corona hebben gehad, dit bij het maken van een prikafspraak expliciet moeten aangeven. Anders bestaat de kans dat dit gegeven niet goed terechtkomt in het Europese vaccinatiebewijs dat reizen door de EU moet vergemakkelijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden