'Wie bij harde wind kan zeilen, blijft overeind'

Mateloos geïnteresseerd in marketing maakte 'De Generaal' van Getronics zijn levenswerk.

Peter de Waard
Ton Risseeuw (rechts) en Ad Scheepbouwer Beeld Gerard Til/Hollandse Hoogte
Ton Risseeuw (rechts) en Ad ScheepbouwerBeeld Gerard Til/Hollandse Hoogte

'Wie bij harde wind kan zeilen, blijft overeind', zei Ton Risseeuw in 1993 in deze krant. Hij was de baas van Getronics in de tijd dat de ene na de andere nieuwkomer in de ICT - toen nog automatisering genoemd - ten onder ging in een reeks schandalen. Risseeuw wist in die turbulente periode Getronics vanuit het niets uit te bouwen tot een multinational van 30 duizend werknemers, tot hij in 1999 afscheid nam.

Risseeuw werd geboren in een ambtenarengezin in Den Haag. Hij volgde daar de hbs ('Geen gymnasium; ik wil geen overbodige dingen leren'), werd officier in het leger en ging daarna economie studeren in Rotterdam. Hij was mateloos geïnteresseerd in marketing. Hij wilde weten waarom mensen voor een schakelauto kozen, terwijl automatische transmissie zo veel gemakkelijker was. Economisch gedrag is vaak onverklaarbaar, was zijn conclusie. 'Wat mensen op het ene moment doen, doen ze op het andere moment opeens niet meer', zei hij in een interview in NRC Handelsblad in 1999.

Workaholic

Hij werkte na zijn studie enige tijd bij staalfabriek Hoogovens. Daarna bestuurde hij voor de Curaçao Trading Company drie jaar een fabriek voor oliën en vetten in Colombia. In 1973 trad hij in dienst bij SHV, het familiebedrijf van de Fenteners van Vlissingen. Drie jaar later werd hij baas van het onderdeel Groenpol, dat na een fusie met Geveke verder ging als Geveke Electronics, een groothandel in elektronische apparatuur. Begin jaren tachtig vond SHV dat dit onderdeel geen toekomst meer had, omdat vaker rechtstreeks werd ingekocht bij de fabrikant. Risseeuw zou de tent moeten sluiten. Maar hij zag de potentie voor een geheel nieuwe tak van dienstverlening: de computerindustrie. Hij was geen computerexpert en ging soms zelfs bij de vakpers te rade voor advies. Hij besloot Geveke Electronics zelf via een managementbuy-out te kopen en bracht het drie jaar later naar de beurs. Het bedrijf ontwikkelde zich spectaculair door zich te concentreren op de installatie van computers en de integratie met software en service. Via autonome groei en talrijke spectaculaire overnames, zoals die van Raet, PinkRoccade, het door Willem Smit opgerichte Datex en vooral het internationale Wang Global, wist hij jaarlijks te groeien.

Risseeuw was een workaholic. Op vrijdagavond nam hij vier KLM-koffers met papieren mee naar huis die hij maandagochtend allemaal had doorgenomen. Hij vond dat iedere werknemer moest doen alsof Getronics 'de eigen onderneming' was. In 1993 kreeg hij de prijs voor excellent ondernemerschap van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD). Risseeuw werd bij Getronics 'De Generaal' genoemd, omdat zijn wil gold als dienstbevel. Maar door zijn zuinigheid kreeg hij ook de bijnaam 'De Kruidenier'. Zijn opvolger Cees van Luijk kon zijn succes na 1999 niet continueren.

A.H.J. Risseeuw (m) maakt tijdens een persconferentie de jaarcijfers van Getronics over 1991 bekend Beeld anp
A.H.J. Risseeuw (m) maakt tijdens een persconferentie de jaarcijfers van Getronics over 1991 bekendBeeld anp

Commissariaten

Risseeuw verzamelde een groot aantal commissariaten, waaronder die bij KPN. Hier haalde hij Ad Scheepbouwer binnen, die in 2007 Getronics zou overnemen. Vier jaar later verdween de naam Getronics en kwam een einde aan Risseeuws levenswerk. 'Dat deed hem veel pijn', erkent zijn zoon Thijs Risseeuw.

Wat hem ook speet, was dat hij zo weinig tijd had vrijgemaakt voor zijn hobby's. 'Hij had graag beter golf leren spelen. Daar had hij zich nooit de tijd voor gegund.' Vorig jaar werd bij Risseeuw kanker geconstateerd. Hij overleed op 6 februari en laat een vrouw, zoon en dochter achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden