Wie betaalt restauratie Lucebert?

Voor herstel van een muurschildering van Lucebert wordt geld ingezameld. Waarom?

VICKI BLANSJAAR

AMSTERDAM - Om een grote wandschildering van kunstenaar Lucebert in de kantine van het H. N. Werkman College in Groningen te restaureren, is de school een inzamelingsactie gestart. Het kunstwerk is na 27 jaar vervuild. Voor de restauratie is 25 duizend euro nodig.

Henny Swaanswijk, dochter van de overleden schilder, verbaast zich over de actie. De gemeente of de eigenaar van de school zou de restauratie van dit erfgoedstuk moeten betalen. 'Als het dak lekt, gaat de school toch ook geen inzamelingsactie houden', aldus Swaanswijk.

Lucebert schilderde het 7 meter lange en 2,5 meter hoge tafereel, vernoemd naar het gelijknamige gedicht Vrede is eten met muziek, in 1985 voor de leerlingen van de school.

De school heeft twee grote vuilnisbakken voor de wandschildering gezet, waardoor er nu etensresten op het kunstwerk zitten, vertelt beoogd restaurator Marjan de Visser. Begin 2012 stelde zij een conditieverslag op van de wandschildering. 'Kinderen werpen hun etensresten in de vuilnisbak waardoor er spetters en vegen op het werk zitten. Dat kan je natuurlijk verwachten in een schoolkantine.'

De schade aan het kunstwerk valt mee, zegt de restaurator. Afgezien van wat krassen door stoelen en tafels die tegen het schilderij zijn geschoven, is het vooral vies. 'De leerlingen zijn niet vandalistisch geweest. Hier en daar zit er kauwgom op, maar dat krijgen we wel schoon', aldus De Visser.

Door gehard glas over de wandschildering te plaatsen hoopt De Visser beschadiging in het vervolg te voorkomen.

Dochter Swaanswijk is blij met de inzameling, maar vraagt zich af of de scholengemeenschap zelf geen geld heeft voor de restauratie. Om het schilderij te herstellen, begonnen oud-docenten van het Werkman College (vestiging Dalton) vorig jaar een inzamelingactie. De Stichting Openbaar Onderwijs Groep Groningen coördineert de actie. 'Het is een grote scholengemeenschap. Dan moet er toch een potje zijn voor het onderhoud van de schoolgebouwen?'

De school kon woensdag nog niet reageren op die vraag.

WIE WAS LUCEBERT?

Lucebert, een pseudoniem voor dichter en schilder Lubertus Jacobus Swaanswijk (1924-1994), was een Nederlandse dichter, kunstschilder, tekenaar en lithograaf. Hij behoorde enige tijd tot de kunstenaarsgroep Cobra. Er zijn nog maar twee grote wandschilderingen van hem over: de schildering in het Werkman College in Groningen en in het Letterkundig Museum in Den Haag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden