Wie bestormden noodopvang met vluchtelingen in Woerden?

Van de gewelddadige bestorming van de noodopvang in Woerden, waarbij een sporthal met 148 vluchtelingen werd bekogeld met vuurwerkbommen, worden in totaal achttien personen verdacht. Allen man, allen tussen de 18 en 35 jaar oud, de meesten begin twintig. Tien van hen komen uit Montfoort, een nabijgelegen gemeente. Maar ook inwoners uit Harmelen, Lopik, Utrecht en Woerden zelf zitten woensdag en donderdag in het beklaagdenbankje.

Beeld anp

Zeker vier verdachten hebben een strafblad, voor rijden onder invloed en geweldpleging. Eén verdachte zit in zijn proeftijd wegens een eerdere veroordeling voor hennepteelt. Hun beroepen lopen uiteen, maar zijn vaak praktisch van aard: isoleerder, schilder of timmerman. Ten minste twee verdachten raakten na hun arrestatie voor de bestorming hun baan kwijt.

Montfoort is belangrijk voor de zaak uit Woerden; juist de mannen uit die plaats zaten in de WhatsApp-groep waar plannen voor de bestorming van de sporthal werden gemaakt. Hier wordt niet alleen het materieel bepaald (vuurwerkbommen, Cobra's en eieren), maar ook de donkere kleding die zal worden gedragen en de verzamelplek, café Classic. Andere verdachten worden in privé-berichten opgetrommeld, en op de hoogte gesteld van de plannen.

Sommige verdachten hebben spijt, vinden het rot, anderen hebben er niets aan toe te voegen. Rechter: 'Hoe voelt u zich er nu over?' Verdachte: 'Ik vind het erg spijtig. Ik zou op vakantie gaan, maar dat ging bijna niet meer door.'

Niet verwacht, niets gezien
Elke verdachte ontkent enige rol van betekenis in de bestorming te hebben gehad. We dachten aan een vreedzame demonstratie mee te doen, krijgt het Openbaar Ministerie meermaals te horen. Om half 11 op vrijdagavond, in het donker, met het gezicht bedekt?, vraag de rechter steeds weer, maar het mag niet baten. Verdachten waren er maar kort, zij hebben ook niet gezien wie het wel deed. Zodra ze de knal hoorden renden ze weg. Waarom ze allemaal dezelfde kleding droegen, iets dat in WhatsApp-berichten is afgesproken, wordt uitgelegd aan de hand van de vele donkere items in de kledingkast, of de kou die nu eenmaal een capuchon vereiste.

Niemand heeft het vuurwerk afgestoken, slechts een persoon geeft toe 'uit emotie' een dranghek 'een zet' te hebben gegeven. Diezelfde verdachte, door andere verdachten aangeduid als een van de aanstichters, is de enige die deze woensdagmiddag zijn excuses aan de vluchtelingen in de sporthal aanbiedt.

Geen huurwoning
Bij de achttien verdachten horen elf raadsmannen en -vrouwen, die elk hun eigen verdediging voeren. Zij voeren aan dat hun cliënten een marginale rol in het geheel speelden, maar verklaren ook dat er onvrede over de vluchtelingenproblematiek bestond. Raadsvrouw van Ginneken, advocaat van de eerste drie verdachten die worden voorgeleid: 'Veel verdachten wonen nog thuis, kunnen in Montfoort geen huurwoning krijgen. Met de komst van de vluchtelingen wordt dat alleen maar moeilijker. Dat is oneerlijk.'

Meerdere advocaten vinden dat de WhatsApp-berichten die door de verdachten zijn verstuurd niet als bewijs mogen dienen. Wat iemand zegt staat los van wat iemand doet, zo pleiten ze. Zelf doen de verdachten hun berichten, variërend van - 'We laten die tyfusapen weten dat wij ze kapot gaan maken' tot 'On our way soldiers, it's war' - af als 'mannenpraat'. Stoerdoenerij, 'een grapje'. De aanklaagster wil hier niets van weten. 'Niet alleen zie ik hier de lol totáál niet van in, veel van wat in die berichten werd gezegd is precies zo uitgevoerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden