Update

Wie bedenkt die rare vragen van inburgeringsexamens?

Waarom moet iemand die de Nederlandse nationaliteit wil verkrijgen weten wanneer een vrouw weer ongesteld wordt na een miskraam? Deze vraag kreeg de schrijver Rodaan Al Galidi bij zijn inburgeringsexamen.

Nederlandse taalles voor Turkse imams. © ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat de vragen uit de inburgeringstoets samen met een 'gespecialiseerd bureau' zijn ontwikkeld. Via een speciale site kunnen mensen volop oefenen en kennismaken met de vragen. Ook zijn veel bedrijfjes gespecialiseerd in het aanbieden van oefencursussen.

Galidi haalde de test niet. Zijn verhaal in nrc.next leidde vandaag tot veel verontwaardiging.

Een woordvoerder van het ministerie stelt allereerst dat er een verschil is tussen het inburgeringsexamen en de korte vrijstellingstoets. Mensen die denken geen inburgeringscursus nodig te hebben kunnen de korte toets doen. Halen ze dit, dat krijgen ze een vrijstelling voor het echte examen en de cursus. Ook mensen die een goede opleiding hebben gevolgd, krijgen vrijstelling.

De korte vrijstellingstoets werd samen met het bedrijf ICE ontwikkeld.
Het inburgeringsexamen door een consortium van ICE-CINOP-ITTA- en CITO.

Al Galidi heeft deze verkorte toets niet gehaald, en zal dus het hele inburgeringstraject moeten doorlopen. Ook al schrijft hij Nederlandstalige boeken en speelde hij al twee keer zwarte piet.

Deelnemers moeten dertig vragen beantwoorden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dit kan variëren van het homohuwelijk en het consultatiebureau tot cao's, Nederlandse feestdagen en de geschiedenis van de zestiende en zeventiende eeuw.

'Het ministerie heeft een aantal thema's aangewezen en die bureaus hebben de vragen daarbij ontwikkeld', zegt de woordvoerder. 'Het gaat om situaties waardoor mensen kunnen functioneren in de samenleving. Wanneer ga je naar een politiebureau of bel je de dokter?' Die vragen worden gesteld door middel van een filmpje. Zo worden niet alleen de vaardigheden getest, maar ook gekeken of een kandidaat de vraag snapt.

Cijfers
Volgens cijfers van het ministerie deden in 2010 1.408 personen de korte vrijstellingstoets. Hiervan slaagden 652 mensen, 756 personen of 54 procent van de deelnemers zakte. In de jaren 2008 en 2009 werd er nog slechter gepresteerd. Toen zakte respectievelijk 69 en 64 procent van de deelnemers.

Van de deelnemers aan het inburgeringsexamen heeft het ministerie alleen cijfers over de hele periode 2007 - tot en met september 2011. In deze periode deden 97.681 het examen. Van hen haalden 97.907 personen (74 procent) het examen, 25.774 (26 procent) zakten.

Al Galidi - geboren in 1971 - vluchtte in 1998 uit Irak naar Nederland om dienstplicht in zijn geboorteland te ontlopen. In 2007 profiteerde Al Galidi van een generaal pardon in Nederland. Hij zal op 28 november de Europese Unie-prijs in ontvangst nemen, in aanwezigheid van prinses Laurentien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden