Wie bedenkt de muziek voor Balkenendes herverkiezing?

Clinton won met Don't stop van Fleetwood Mac, Merkel verloor met Angie van de Stones. Haagse politici moeten op zoek naar de beslissende campagnehit....

DOOR RAOUL DU PRÉ EN PHILIPPE REMARQUE

Wouter Bos, kandidaat-premier van Nederland, stond er een beetjeverloren bij, op de Grote Markt in Den Haag. De regen kwam met bakken uitde hemel en slechts een handvol partijmedewerkers luisterde naar zijndonderspeech.

Wat de PvdA zich gewenst had, klonk uit de luidsprekers: U2's BeautifulDay. Deze campagnehit van Tony Blair doet kennelijk nog steeds dienst.Wouter en Bono passen bij elkaar, zeggen ze in de PvdA: 'Allebeiwereldverbeteraars.'

De rest van de muziekband was voer voor politicologen. Als BitterSweet Symphony (The Verve) het commentaar is op het zuur en het zoet vanBalkenende en Brand New Day (uit The Wizard of Oz) verwijst naar dekomende regeringswisseling, dan betuigen de sociaal-democraten met PinkFloyds Another Brick in the Wall waarschijnlijk spijt voor 30 jaarverwoestend onderwijsbeleid: 'We don't need no education'.

Onderschat nooit het belang van de juiste muziekkeus in campagnetijd.Clinton had groot succes met Fleetwood Macs Don't stop, thinking abouttomorrow. Maar het kan ook misgaan. In juni 2001 zat een zaal volenthousiastelingen in Hilversum te staren naar het podium waar LeefbaarNederland zichzelf zou oprichten. Het zaallicht doofde en uit de speakersknalde The Final Countdown. De zaal klapte ritmisch mee. Toen schoven degordijnen open. Achter een tafel zaten Jan Nagel en nog een paar grijzemannen. Teleurgesteld veerden de toeschouwers terug in hun stoelen.

De grote zeperd van dit jaar was voor Angela Merkel in Duitsland. Ze ging de campagne in met, hoe kan het anders, Angie van de Stones. DeDuitsers kunnen toch geen Engels, dachten de campagnestrategen, dus horenze niet dat Mick Jagger zingt: 'All the dreams we held so close, seemed toall go up in smoke.' Toch is dat precies wat Merkel op verkiezingsdagoverkwam.

Nu in Nederland de campagnes beginnen, moeten de politici dus dringend hun cd-collectie raadplegen. De SP heeft het makkelijk met huiszanger BobFosko. De vorige VVD-lijsttrekker Zalm zweepte zichzelf op met TinaTurners Simply the Best, al had Pinball Wizard van The Who beter gepast.Neemt Van Aartsen Dansen op de vulkaan van De Dijk? Of krijgen we tochWiegel met Otis Reddings Old man trouble?

Het grootste probleem heeft het CDA. Elco Brinkman eigende zich ooitGriegs Peer Gynt Suite toe in een geruchtmakend tv-spotje. Balkenendetrakteerde de partij op een visserskoor. maar was ook modern met destudentenband Sigs!, die voor het CDA het nummer Samen schreef. Dat woordkan niet meer. De premier heeft het zo vaak uitgesproken dat het versletenis.

Welke muziek moet Jan Peter Balkenende komend jaar dan begeleiden? Inde tekst moet wat ontbering en een komende dageraad zitten: het luctor etemergo ('ik worstel en kom boven') uit het wapen van Balkenendes Zeeland,maar dan in een eigentijds jasje.

Denk mee! Stuur uw idee voor vrijdag naar haag@volkskrant.nl, ondervermelding van 'Muziek voor Balkenende', en maak kans op nog vier jaar dezepremier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden