Wie bang was voor de gondel, nam de skitrein

De Föhn is neergedaald op Kaprun. Beneden in het dorp brengt de zuidelijke wind een nazomerse warmte, maar boven op de Kitzsteinhorn raast hij met ongemakkelijke felheid over de sneeuw....

Van onze correspondent Michel Maas

Pas 29 lijken zijn maandagmiddag met helikopters naar het forensisch centrum in Salzburg gebracht. Daar zal aan de hand van DNA-onderzoek hun identiteit worden vastgesteld. Andere lichamen wachten op transport. Aan het begin van de avond zijn de overblijfselen van 66 slachtoffers in de tunnel geborgen. Beneden liggen dan nog zeker 87 lichamen, of wat daarvan over is. De bergers werken van boven naar beneden, steeds dichter naar het wrak van de uitgebrande trein toe. De 's middags geborgen lichamen lagen vooral op en langs de rails, op enige afstand van het verbrande treinstel. Om twee uur 's middags zijn de bergers de trein tot op vijf meter genaderd. Van hieraf wordt het moeilijk.

'Vanaf nu is de aanwezigheid van forensische experts noodzakelijk', zegt Edith Tutsch-Bauer, leider van het forensisch team dat de identificatie gaat uitvoeren. De lijken die in en om de trein liggen, zijn het ergst verkoold, en alleen experts kunnen nog uitmaken wat wat is.

'Hoogstens in een enkel geval kan de identiteit nog aan de hand van tanden worden vastgesteld.' Van gedragen kleding en gebruikte tandenborstels van de overledenen worden de vezels gehaald die DNA-materiaal voor de identificatie leveren. Het zal, zegt Tutsch-Bauer, zeker vier tot zes weken duren totdat de identiteit van alle slachtoffers is vastgesteld.

De onherkenbaar verkoolde overblijfselen krijgen in Kaprun meer en meer gezicht. De plaatselijke kranten publiceren foto's, geven namen aan wat tot nu toe alleen aantallen waren.

Prominente namen, zoals die van Sandra Schmitt, pas 19 jaar en al meervoudig wereldkampioene freestyle snowboarden. Of toevallige namen, van Maximilian Klapper, 5 jaar, zijn vader Martin en broer Patrick (15). Van de arts Franz Lueger en zijn twee zonen Paul (16) en Clemens (15).

Maandag zijn de winkels nog gesloten. Het is de tweede dag van nationale rouw. Maar ook in Kaprun gaat het leven verder. Zondag en maandag komen de eerste nieuwe gasten alweer aan. Dinsdag gaan de winkels weer open. En woensdag begint de eerste snowboard-cursus, desnoods tijdelijk op een andere gletsjer, op twee uur rijden van Kaprun. Tot vrijdag. Dan zal de tweede skilift weer gaan draaien.

Die kabelbaan is de levenslijn van Kaprun. De goudader. Sinds in 1967 de eerste lift de skiërs naar de gletsjer bracht, is het arme boerendorp veranderd in het meest gewilde skioord van Oostenrijk: een oord met zomer- en winter sneeuw.

Er werd veel geld verdiend, en het goud werd omgezet in apparatuur, zegt Gottfried Nindl, uitbater van Gasthof zur Mühle en lid van de raad van toezicht van de Gletscherbahnen AG: de eigenaar van de skiliften in Kaprun.

De gondellift is acht jaar geleden aangelegd, als vervanging van de eerste kabelbaan. Maar de skitrein was de trots van Kaprun en het skiliftbedrijf.

'Hij was absoluut veilig', zegt Nindl met nog steeds ongeloof in zijn stem. 'Je vóelde je ook veilig. Veel mensen voelen zich niet op hun gemak in een gondel, aan een kabel zo hoog boven de grond. Die mensen namen de trein. Die reed op rails. Een trein kan niet naar beneden vallen.

'En die tunnel: ook dat was een perfect idee. Je bent beschermd tegen wind, tegen ijs, en tegen blikseminslag. ' Hij kan nog niet vatten wat er is gebeurd. Niemand die er ooit maar aan had gedacht een brandblusinstallatie in te bouwen.

En toch brandde het treintje. En de tunnel die de trein tegen weer en wind beschermde, werkte als de goed trekkende schoorsteen die het vuurtje aanblies tot een inferno van veertienhonderd graden celsius.

Waardoor het vuurtje begon, is ook maandag nog niet duidelijk. Zeker is dat het begon in of vlakbij de achterste bestuurderskabine, en zich van daaruit razendsnel naar voren verspreidde. Mogelijk begon het in de elektrische bedrading, zegt een ooggetuige, maar anderen hebben gezien hoe een kabel is geknapt. Nog weer anderen zeggen een explosie te hebben gehoord.

Dat kan volgens majoor Franz Lang, leider van het onderzoek naar de ramp, een Verpuffung zijn geweest: een plof zoals ze 'vaak voorkomen bij dit soort branden'.

Onderzoek zal het uitwijzen, is het standaardantwoord in Kaprun, dat alle vragen openlaat, en waarschijnlijk nog lange tijd open zal laten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden