Widodo én Prabowo claimen zege na exitpolls Indonesië

De twee belangrijkste Indonesische presidentskandidaten, Widodo en Prabowo, claimen beiden de verkiezingen te hebben gewonnen. Ze baseren zich op tegenstrijdige en onnauwkeurige exitpolls. De stembussen zijn vanochtend om acht uur (Nederlandse tijd) gesloten.

Joko Widodo laat de vingers zien waarmee hij zijn stem heeft uitgebracht. Beeld belga
Joko Widodo laat de vingers zien waarmee hij zijn stem heeft uitgebracht.Beeld belga

Indonesische mediakanalen melden tegenstrijdige uitkomsten, afhankelijk van welke kandidaat ze steunen.

In een peiling van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) staat Widodo, beter bekend als Jokowi, op 45,1 procent. Zijn rivaal, oud-generaal en zakenman Prabowo Subianto, zou 42,2 procent hebben behaald.

Het centrum houdt een stevige slag om de arm, omdat veel kiezers niet wilden zeggen op wie ze hebben gestemd. Volgens een peiling van het blad Kompas ligt Widodo 9 procentpunten voor op zijn rivaal.

Dat weerhield Prabowo er niet van om de overwinning te claimen. Tijdens een politieke bijeenkomst zei hij: 'De snelle tellingen laten zien dat wij de steun en het mandaat van het volk in Indonesië hebben gekregen.'

De nationale kiesraad maakt op dinsdag 22 juli officieel bekend wie de opvolger wordt van president Susilo Bambang Yudhoyono, die Indonesië 10 jaar heeft bestuurd.

Oud-generaal en zakenman Prabowo Subianto. Beeld reuters
Oud-generaal en zakenman Prabowo Subianto.Beeld reuters
De Indonesische presidentskandidaat Joko Widodo. Beeld reuters
De Indonesische presidentskandidaat Joko Widodo.Beeld reuters

Lastercampagne
Widodo leek aanvankelijk op een ruime overwinning af te stevenen, maar de laatste weken slonk zijn voorsprong in de peilingen, mede door een lastercampagne die door zijn tegenhangers was gefinancierd. Dubieuze krantjes en media die verbonden zijn aan Prabowo verspreidden tijdens de campagne geruchten dat Widodo in werkelijkheid geen moslim, maar een christen is. En bovendien van Chinese afkomst.

Volgens een enquête van het weekblad Tempo geloofde bijna eenderde van de Indonesiërs de roddels. Een bezoek aan de heilige moslimstad Mekka bracht Widodo weer op voorsprong in de peilingen.

De 53-jarige zoon van een timmerman en vroegere meubelhandelaar heeft zich als gouverneur van de hoofdstad populair gemaakt door als een wervelwind problemen aan te pakken. In tegenstelling tot de vele corrupte politici in het eilandenrijk heeft hij een 'schoon' imago.

Prabowo is de verpersoonlijking van het establishment. Hij was bevelhebber van het beruchte elitekorps Kopassus en schoonzoon van de dictatoriale president Suharto. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor massamoord in Oost-Timor, voor ontvoeringen en verdwijningen van studentenleiders in 1998 en voor het organiseren van dodelijke rellen en brandstichtingen in dat jaar. In 1999 is hij voor de ontvoeringen uit het leger ontslagen.

Driftkikker
'Dat verleden kleeft aan hem, hoe hard hij ook probeert het van zich af te schudden', schrijft correspondent Michel Maas vandaag in de Volkskrant. 'Prabowo wil het er niet meer over hebben.' Hij heeft daarom gedurende de hele campagne de internationale media gemeden, uit angst lastig gevallen te worden over zijn verleden. Als dat dan toch ter sprake wordt gebracht, kan Prabowo weleens exploderen. Hij staat bekend als driftkikker.

'Premier Mark Rutte heeft die passie ook mogen ervaren', schrijft Maas. 'Tijdens zijn bezoek aan Jakarta, eind vorig jaar, stormde Prabowo de eetzaal binnen waar de Nederlandse premier aanzat met vertegenwoordigers van het zakenleven. Niet zeker is of Prabowo met de vuist op tafel sloeg en weinigen herinneren zich precies wat hij zei, 'maar het was duidelijk dat hij zeer ontstemd was', aldus een van de aanwezigen.'

Prabowo vond kennelijk dat hij uitgenodigd had moeten zijn en dat hij naast Rutte had moeten zitten. Nadat hij wat gekalmeerd was vertrok hij 'zonder mee te eten'.

Geweld in de lucht
De campagnes van de twee kandidaten hebben het land verdeeld in twee onverzoenlijke kampen, stelt Maas. 'Dat is gevaarlijk. De chef-staf van het leger, generaal Budiman, liet in The Jakarta Globe optekenen dat de kans op verkiezingsgeweld groot is. Bedraagt het verschil tussen de twee kandidaten minder dan 5 procent van de stemmen, dan is het mis, verwacht Budiman. Dan hangt er geweld in de lucht: rellen, brandstichtingen, geknoei met stembiljetten en gemanipuleer via rechtbanken.'

Gouverneur Joko Widodo van Jakarta. Beeld ap
Gouverneur Joko Widodo van Jakarta.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden