Wichers' charme trekt alle aandacht

muziek

Amsterdam Otto Wichers mag dan de akoestische gitaar hebben verruild voor een elektrische en het Engels voor het Nederlands, sommige dingen veranderen niet. Singer/songwriter Wichers, artiestennaam Lucky Fonz, staat nog steeds op het podium alsof hij daar geboren is. Als hij aan het publiek van Paradiso vraagt wie het volgende nieuwe liedje kent en er komt één positieve reactie, reageert hij met een brede verontschuldigende grijns die je bijna doet vermoeden dat het ook echt waar is: 'Dat is mijn moeder.' Zaal lacht. Wichers doet er een schepje bovenop: 'Gedraag je ma!' Zaal lacht harder.


Met een overrompelend charisma weet Wichers alle aandacht naar zich toe te trekken. Alleen moet hij die nu delen met een bassist en drummer die samen De Felle Kleuren vormen. De immens populaire singer/songwriter die wekelijks bij De Wereld Draait Door als muzikaal commentator optrad, heeft een popalbum opgenomen: Hoe Je Honing Maakt. Een album met enerzijds argeloze liedjes die wonen in een wereld waar het niet kan schelen dat hou, jou en trouw op elkaar rijmen en anderzijds kleine maar scherpe observaties.


In de snelle nummers draagt Wichers enthousiasme ver de zaal in. Bij de langzamere weet hij knap een verstilde sfeer vol concentratie op te roepen. Maar de performer in hem overheerst toch de muzikant/zanger wat al te vaak. Als solo-artiest had Wichers de volledige vrijheid om een liedje live bij te sturen voor maximaal publiekseffect. Maar in een bandjescontext kan die vrijheid verkeerd uitpakken.


Dat wordt soms geïllustreerd in een en hetzelfde nummer. Ooit was ik jong, waarin Wichers superieur heerst over trage pianomelancholie, wordt afgesloten met een vrolijk loopje als de band invalt. In ongebreideld enthousiasme versnelt hij en drums en bas hebben moeite zijn grillige tempo bij te houden.


Daarbij is Wichers slordig als gitarist en weet hij zijn bravoure als zanger niet altijd te evenaren met een zekere toonvastheid. Charmant, dat wel. Maar het is ook charme opgebouwd uit nogal wat onvolkomenheden. Een enerverend ritje achterop een rammelende fiets. De muzikant mag de entertainer wel wat bijsturen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden