WHO waarschuwt voor opmars van tuberculose

In 1995 zijn wereldwijd 3 miljoen mensen gestorven aan tuberculose. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die dit donderdag bekend maakte, betreft het een recordaantal....

AP

AP

LONDEN

Factoren die bijdragen aan de verspreiding van de dodelijke ziekte over de wereld zijn het aids-virus HIV, het verbeterde transport en onwetendheid. Bovendien is de tbc-bacterie door lukrake behandeling resistent geworden tegen belangrijke geneesmiddelen, schrijft de WHO in een rapport dat wordt uitgegeven ter gelegenheid van de Wereld-tbc-dag, zondag.

De WHO oefent druk uit op overheden om een 'direct geobserveerde behandeling' in te voeren - een nieuwe, zes maanden durende aanpak waarbij een combinatie van vier medicijnen wordt gebruikt om de tbc-bacteriën te doden. Verplegers moeten erop toezien dat de patiënten daadwerkelijk hun medicijnen innemen.

Deze behandeling kost nog geen twintig gulden per persoon en geneest meer dan 95 procent van de gevallen. Tot dusver is de behandeling slechts toegankelijk voor eenvijfde deel van de 15 miljoen tbc-lijders.

Zwaargetroffen landen, zoals Zuid-Afrika en China zijn er nog nauwelijks mee begonnen. De WHO schat dat jaarlijks een bedrag van zo'n 165 miljoen gulden aan hulp nodig is om tbc in armere landen te bestrijden.

Het aantal tbc-gevallen daalde sterk na 1952 toen er een effectieve medische behandeling was gevonden. Sindsdien is er weinig aandacht aan de ziekte besteed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden