WHO vraagt permissie voor sturen mobiele klinieken naar Madaya

Zo'n vierhonderd verhongerde mensen in de Syrische plaats Madaya moeten zo snel mogelijk medische hulp krijgen, anders gaan ze dood. Dat heeft een VN-diplomaat maandagavond gezegd na een vergadering van de VN-Veiligheidsraad. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de Syrische regering gevraagd om permissie voor het sturen van mobiele klinieken en medische teams.

Redactie
Wagens van het Syrische Rode Kruis wachten vlakbij Madaya. Beeld AFP
Wagens van het Syrische Rode Kruis wachten vlakbij Madaya.Beeld AFP

Een Syrische arts in Madaya heeft tegen een afgevaardigde van de Wereldgezondheidsorganisatie gezegd dat zeker drie- tot vierhonderd inwoners van de stad direct medische hulp nodig hebben. De dokter in kwestie zegt een lijst met de namen van de hulpbehoevenden.

De VN-vergadering ging over de erbarmelijke omstandigheden in Madaya in het westen en al-Foua en Kefraya in het noordwesten. Madaya is in handen van de rebellen en wordt omsingeld door regeringstroepen, waardoor de 40.000 inwoners van de buitenwereld zijn afgesloten.

Hulpverleners hebben in Madaya een inventaris opgemaakt van de stad zelf en van de toestand van de inwoners. Vierhonderd mensen moeten meteen geëvacueerd worden aangezien ze in levensgevaar verkeren, door ondervoeding of andere medische problemen zei VN-diplomaat Stephan O'Brien. De VN hopen dat die evacuatie dinsdag al kan gebeuren.

Een meisje wacht met haar familie om geëvacueerd te worden uit Madaya. Beeld reuters
Een meisje wacht met haar familie om geëvacueerd te worden uit Madaya.Beeld reuters

Gijzeltactiek
Beelden van uitgehongerde inwoners gingen de afgelopen weken de wereld over. Volgens Artsen Zonder Grenzen overleden sinds 1 december 28 mensen vanwege ondervoeding. Mensen eten bladeren en planten om te kunnen overleven. Volgens de Britse ambassadeur Matthew Rycroft moeten ongeveer 850 kinderen dringend melk hebben.

Het gijzelen van complete steden is een beproefde tactiek in de Syrische burgeroorlog die de afgelopen vijf jaar het leven kostte aan een kwart miljoen mensen.

'Verzinsels'
De laatste keer dat hulpgoederen de plaatsen konden bereiken was in oktober. De levering van voedsel en medicijnen aan de belegerde plaatsen is moeilijk omdat frontlinies tussen strijdende partijen moeten worden doorkruist. Het konvooi van maandag kon de inwoners bereiken na een akkoord tussen de strijdende partijen. Er werd in Madaya door 44 vrachtwagens 330 ton aan goederen geleverd. De VN hopen nu dat dit eerste hulpkonvooi zal leiden tot een onbelemmerde en blijvende toegang tot de mensen in nood in Syrië.

De Syrische ambassadeur Bashar Ja'afar zei dat zijn regering 'volledig zal meewerken aan de levering van hulp', maar dat er veel verkeerde informatie over Madaya is. Hij deed de beelden van uitgehongerde mensen af als 'verzinsels'. Volgens Ja'afar is er genoeg humanitaire hulp, maar zijn sommige hulpgoederen geroofd door gewapende terroristische groeperingen. VN-medewerkers zeggen dat ze bij het uitdelen van het voedsel met eigen ogen sterk vermagerde kinderen hebben gezien.

Een meisje in Madaya steekt de straat over nadat een hulpkonvooi is langsgereden. Beeld afp
Een meisje in Madaya steekt de straat over nadat een hulpkonvooi is langsgereden.Beeld afp
Een foto van een ondervoede man in Madaya, verspreid door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Beeld reuters
Een foto van een ondervoede man in Madaya, verspreid door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden