WHO: vorige week minder dan honderd nieuwe ebola-gevallen
Voor het eerst sinds juni vorig jaar is het aantal geregistreerde nieuwe gevallen van ebola vorige week onder de honderd gebleven. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt. De bestrijding van het ebolavirus gaat nu een nieuwe fase in. De aandacht wordt nu verlegd van het zoveel mogelijk voorkomen van nieuwe besmettingen naar het beëindigen van de epdemie, aldus de WHO.
Vorige week meldde de gezondheidsorganisatie al dat de epidemie over zijn hoogtepunt heen was, nadat er minder dan 150 nieuwe besmettingen waren geregistreerd in de voorgaande week.
Toch is het gevaar nog niet geweken. De ziekte is nog steeds aanwezig in een derde van de gebieden van de drie betrokken landen, waarschuwt de WHO. De inspanningen om de epidemie te beteugelen moeten dan ook worden voortgezet. Een heropleving van de epidemie is niet uitgesloten.
De WHO is ook bezorgd over het naderende regenseizoen. Felle neerslag kan het voor hulpverleners moeilijker maken om bepaalde gebieden snel te bereiken.
Meer dan 8.400 doden
De ebolacrisis heeft in West-Afrika meer dan 8.400 levens geëist. Liberia is met 3.500 doden een van de drie zwaarst getroffen landen. Het gaat om de grootste ebola-crisis sinds het virus in 1976 werd geïdentificeerd. Mali liet vorige week weten vrij te zijn van de ziekte. Nigeria en Senegal hadden eerder al verklaard ebolavrij te zijn.
Voor het testen van vaccins tegen ebola is het sterk afgenomen aantal ziektegevallen wel ongunstig, aldus onderzoekers. Voor de tests is een bepaald aantal ziektegevallen nodig. Binnenkort worden in West-Afrika op grote schaal proeven gedaan met twee experimentele vaccins.
Mutaties
Mutaties van het ebolavirus kunnen de behandeling van ebola bemoeilijken. Veranderingen in de genetische structuur van het virus kunnen de werkzaamheid van de middelen die momenteel worden ontwikkeld negatief beïnvloeden. Die waarschuwing komt van Amerikaanse wetenschappers die onderzoek deden naar varianten van het ebolavirus die bij eerdere uitbraken zijn aangetroffen. Franse wetenschappers waarschuwden vandaag eveneens voor mutaties van het virus in Guinee. 'We weten dat het virus sterk aan het veranderen is', aldus Anavaj Sakuntabhai van het Franse Institut Pasteur.