WHO vindt mens op mens besmetting

JAKARTA (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft voor het eerst vastgesteld dat het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 ook van mens tot mens overdraagbaar is. In Indonesië heeft een vrouw leden van haar familie besmet. Volgens de WHO is er geen reden tot paniek.

Het H5N1-virus was tot dusver alleen in staat om mensen te besmetten die in direct contact waren geweest met besmet pluimvee of andere dieren. Sinds 2003 zijn circa 130 mensen aan een besmetting overleden, vooral in Azië.

De WHO heeft steeds de vrees uitgesproken voor besmettingen tussen mensen onderling, zeker als het virus zo kan muteren dat de ziekte zich rap als een olievlek over de aarde kan verspreiden. In dit scenario kunnen er in potentie miljoenen doden vallen.

Hoesten

In dit geval gaat het om een familie in noordelijk Sumatra, die al zeven leden heeft verloren door de vogelgriep. Volgens Keiji Fukuda van de WHO staat intussen vast dat een besmette vrouw binnen de familie in een kleine ruimte andere familieleden heeft besmet, waarschijnlijk door hoesten.

Het virus dat binnen dit zogeheten 'cluster' van mensen rondwaart, is volgens onderzoekers inderdaad enigszins gemuteerd. De genetische veranderingen zijn niet van die aard dat de besmettingskans tussen mensen onderling nu echt noemenswaardig is vergroot.

De mensen binnen het cluster zijn in quarantaine geplaatst. ,,Het gaat niet om iets waardoor we bezorgder zijn geworden'', aldus Fukuda. De ziekte is ook niet buiten het 'cluster' waargenomen en lijkt goed onder controle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden