WHO: slachtoffers aanval Syrië vertonen verschijnselen die wijzen op zenuwgas

De slachtoffers van de vermoedelijke gifgasaanval in Syrië vertonen symptomen die zich voordoen als iemand is blootgesteld aan zenuwgas. Dit heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag bekendgemaakt.

Demonstranten in Istanbul demonstreren tegen de houding van Rusland in Syrië, naar aanleiding van de gifgasaanval in Idlib in Syrië. Beeld EPA
Demonstranten in Istanbul demonstreren tegen de houding van Rusland in Syrië, naar aanleiding van de gifgasaanval in Idlib in Syrië.Beeld EPA

Het dodental van de aanval op Khan Sheikhoun is gestegen tot 72. Reddingswerkers vonden woensdag nog overlevenden. Ze hadden zich schuilgehouden op veilige plekken, in de buurt van de plaats van de aanval. Volgens een Syrische oppositiegroep was de stad woensdag opnieuw het doelwit van luchtaanvallen.

De oppositie ontkende dat bij de aanval van dinsdag een opslag met chemische stoffen van de rebellen zou zijn geraakt. De tweede man van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) noemde die bewering van Rusland 'een leugen'. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou het gifgas op deze manier zijn vrijgekomen.

Volgens Moskou 'lijken de verwondingen van de slachtoffers op die van slachtoffers van eerdere aanvallen waarbij terroristen chemische wapens gebruikten'. Zo zouden jihadisten vorig jaar in Aleppo gifgas hebben gebruikt. Er doen al jaren geruchten de ronde dat de rebellen beschikken over chemische wapens. Dit is echter nooit bevestigd.

Frankrijk wil reactie van Trump
De Amerikaanse regering moet volgens Frankrijk duidelijkheid verschaffen over haar houding jegens het regime van president Bashar al-Assad, na de gifgasaanval dinsdag in de Syrische provincie Idlib. De aanval is 'een test' voor Washington, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault dinsdag op de Franse radio.

Ayrault daagde de Amerikanen uit woensdag in de Veiligheidsraad van de VN hun kaarten te laten zien. De raad komt vanmorgen om 10 uur (lokale tijd) bijeen om op verzoek van Frankrijk en Groot-Brittannië in een openbare spoedzitting te praten over wat in tal van reacties wereldwijd een 'weerzinwekkende daad' werd genoemd.

'Ik heb ze gezegd dat we duidelijkheid nodig hebben', zei Ayrault. 'Wat is jullie positie?' De vraag is volgens de Franse minister of de Amerikanen een politieke overgang in Syrië steunen die uiteindelijk zal resulteren in het vertrek van Assad.

Obama

De Verenigde Staten maakten vorige week bekend dat zij niet langer aansturen op het aftreden van Assad. Een 'nieuwe realiteit' gebiedt volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley dat alle aandacht nu uitgaat naar het verslaan van Islamitische Staat.

Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer veroordeelde de gifgasaanval dinsdag als een 'afschuwelijke' daad die 'niet kan worden genegeerd door de beschaafde wereld'. Wat de Amerikaanse reactie zal zijn bleef echter in het vage.

'Ik kan nu niets zeggen over de volgende stap', zei Spicer, die vervolgens oud-president Barack Obama medeverantwoordelijk stelde voor de gebeurtenissen bij Idlib. De daden van het Assad-regime 'zijn een gevolg van de zwakheid en besluiteloosheid van de vorige regering'. Obama zei in 2012 dat met gebruik van chemische wapens in Syrië een 'rode lijn' zou worden overschreden, maar toen dat kort daarna inderdaad gebeurde, zagen de VS af van ingrijpen.

Een Syrische man wordt behandeld in een ziekenhuis in Maaret al-Noman in Syrië. Beeld AFP
Een Syrische man wordt behandeld in een ziekenhuis in Maaret al-Noman in Syrië.Beeld AFP

Zeer scherp veroordeeld

Zelfs tot VN-sancties tegen Syrië hebben de gifgasaanvallen tot nu toe niet geleid. Westerse resoluties werden telkens getroffen door veto's van Rusland en China, voor het laatst in februari. Volgens de Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft is de zitting van de Veiligheidsraad vandaag ook bedoeld om druk uit te oefenen op degenen die voorheen hun veto uitspraken 'en hun te vragen wat ze nu van plan zijn'.

Nederland heeft de gifaanval 'zeer scherp' veroordeeld. Het lijkt erop dat het Assad-regime verantwoordelijk is, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Demissionair Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Beeld ANP
Demissionair Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.Beeld ANP

Lees verder

Assads voorraad chemische wapens was vernietigd; heeft hij iedereen misleid?
Sinds de Syrische president Assad in 2014 zijn voorraad chemische wapens op last van de VN-Veiligheidsraad liet vernietigen, hebben zijn troepen nog vele malen chloorgas gebruikt tegen burgers en rebellengroepen.

Gifgasaanvallers voelen zich niet belemmerd door 'internationale gemeenschap'
In het verleden verklaarde iemand uit de 'internationale gemeenschap' een gifgasaanval nog wel eens tot 'rode lijn!', maar inmiddels kun je in Syrië door de rode lijnen de grond niet meer zien, schrijft columniste Sheila Sitalsing. (+)

Gifgasaanval Idlib was zwaarste chemische aanval in jaren in Syrië
Een kleine provinciestad in Syrië lijkt getroffen door de zwaarste gifgasaanval in de Syrische burgeroorlog in bijna vier jaar tijd. Alles wijst erop dat dinsdag tientallen mensen zijn gedood tijdens een aanval met chemische wapens in de stad Khan Sheikhoun, vlak bij het rebellenbolwerk Idlib.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden