Who's Afraid of Red, Yellow and Blue vanaf morgen weer te zien

Het beroemde schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman (1905-1970) is vanaf morgen weer te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het schilderij werd morgen opgehangen en maakt deel uit van een presentatie van het werk van Newman in twee zalen.

Redactie
Het doek Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman in 1997. Beeld anp
Het doek Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman in 1997.Beeld anp

Het doek raakte in 1986 zwaar beschadigd doordat een verwarde bezoeker het bewerkte met een stanleymes. De Amerikaan Daniel Goldreyer restaureerde het doek, maar deed dat volgens critici zo slecht dat het niet meer op het origineel leek. Ze beschuldigden de restaurateur ervan dat hij het had overgeschilderd met een verfroller. Uit onderzoek in 1991 bleek dat het onmiskenbaar was overgeschilderd met andere verf.

Dezelfde man vernielde enkele jaren later het schilderij Cathedra, dat Newman in 1951 had gemaakt. De restauratie van dit werk werd door restaurateurs van het Stedelijk zelf uitgevoerd. Ook elders zijn kunstwerken van Newman aangevallen. Daarom heeft het Stedelijk nu extra veiligheidsmaatregelen genomen rond te tentoonstelling, die tot en met 13 juli duurt.

Het museum toont verder werken van Newman uit de eigen collectie, zoals Cathedra, The Gate, Right Here. Ook is de etsenserie Notes te zien. Newman maakte deze serie van 12 etsen in 1967-1968 toen hij ook Who's Afraid of Red Yellow and Blue III schilderde. De weduwe van de schilder schonk de etsen in 1979 aan het museum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden