NieuwsOost-Congo

WHO opnieuw in opspraak wegens seksueel misbruik door werknemers

Meer dan vijftig vrouwen in Oost-Congo beschuldigen medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere hulporganisaties van seksuele uitbuiting tijdens de recente ebola-uitbraak. De WHO heeft een intern onderzoek aangekondigd.

In totaal zouden 51 vrouwen seksueel zijn misbruikt door veelal buitenlandse hulpverleners. Beeld AFP
In totaal zouden 51 vrouwen seksueel zijn misbruikt door veelal buitenlandse hulpverleners.Beeld AFP

De vrouwen zeggen dat zij onder druk werden gezet om seks te hebben in ruil voor werk bij de hulpverlenende instanties. De aantijgingen zijn naar buiten gebracht door de website The New Humanitarian, een non-profit nieuwsorganisatie die vaak bericht over ontwikkelingslanden, en persbureau Reuters.

In totaal zouden 51 vrouwen seksueel zijn misbruikt door veelal buitenlandse hulpverleners. De mannen komen volgens de berichtgeving uit onder meer België, Frankrijk, Burkina Faso en Ivoorkust. De meeste beschuldigingen richten zich op personeel van de WHO, dat een leidende rol speelde in de bestrijding van de ebola-uitbraak rond de steden Beni en Butembo. Een andere VN-organisatie, Unicef, wordt ook in verband gebracht met het gemelde misbruik. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, schaart zich achter een diepgaand onderzoek.

Seksuele uitbuiting is een terugkerend probleem in arme landen waar humanitaire crises heersen. Vrouwen zijn in zulke situaties vaak extra kwetsbaar. De WHO heeft sinds 2017 tien onderzoeken verricht naar (vermeend) seksueel misbruik door haar eigen medewerkers, in diverse landen. In Oost-Congo is ook de militaire missie van de VN, Monusco, herhaaldelijk in opspraak geraakt door seksueel misbruik.

Lees ook:

Seksueel misbruik door medewerkers van internationale hulporganisaties is ‘hardnekkig’, constateerde een commissie van het Britse parlement ruim twee jaar geleden: de organisaties slagen er maar niet in om het probleem wereldwijd aan te pakken.

Haïti eiste vorig jaar dat de Verenigde Naties actie zouden ondernemen om vrouwen en meisjes die door leden van de VN-vredesmissie werden misbruikt te ondersteunen. Vaak lieten die hun slachtoffers in de steek nadat ze een kind bij hen hadden verwekt.

Hulporganisaties, waaronder Oxfam, werden in 2007 al gewaarschuwd dat kinderen seksueel werden misbruikt op Haïti. Kinderen van nog geen 7 jaar kregen volgens organisatie Save the Children voedsel en andere goederen in ruil voor seks.

Wie zich erover verbaast dat zich ook onder de mensenredders seksuele roofdieren bevinden, zou je naïef mogen noemen - maar het is nu eenmaal verleidelijk onvoorwaardelijk te geloven in de goedheid en opofferingsgezindheid van personen die ten behoeve van hun getroffen medemens bereid zijn af te dalen naar de hel, schreef Volkskrant-columnist Bert Wagendorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden