Nieuws

WHO komt met nieuw namensysteem: Britse variant is ‘te stigmatiserend’ en heet voortaan Alpha

Coronavariant B.1.1.7 is geen al te pakkende benaming, en de Britse of Braziliaanse variant werkt stigmatiserend, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). En dus duidt de WHO gemuteerde varianten voortaan aan met letters uit het Griekse alfabet.

Niels Waarlo
Computermodel van een coronavirus. Beeld Reuters
Computermodel van een coronavirus.Beeld Reuters

De Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant heten voortaan respectievelijk Alpha, Beta, Gamma en Delta. Dit moet de publieke discussie over de varianten makkelijker maken en is prettig voor de landen waar nieuwe varianten worden aangetroffen. De WHO vreest zelfs dat landen minder snel geneigd zijn om nieuwe mutaties te melden als hun naam meteen aan de nieuwe variant wordt gehangen.

Deze varianten ontstaan door spontane mutaties van virussen, kleine kopieerfoutjes bij de vermenigvuldiging, waardoor hun eigenschappen veranderen. Zo kan een verandering in de uitsteeksels van de virussen ervoor zorgen dat ze zich gemakkelijker aan de cellen van hun gastheer hechten, waardoor het virus besmettelijker is. Een besmettelijker virus verdringt op den duur zijn minder besmettelijke voorgangers.

Dit laatste is in Nederland onder meer gebeurd met Alpha (oftewel: de Britse variant). De wetenschappelijke namen, zoals in dit geval B.1.1.7, blijven gehandhaafd in de literatuur. De letter en de cijfers verwijzen naar de positie in het virusuitsteeksel waar zich een verandering heeft voorgedaan.

Ingeburgerd

Het is de vraag of dit nieuwe benamingssysteem op tijd komt. Amesh Adalja, deskundige op gebied van gezondheidsbeleid van het Amerikaanse Johns Hopkins Instituut, zegt tegen CNN dat het moeilijk wordt om mensen nu nog over te laten stappen op de Griekse letters. Namen als ‘de Zuid-Afrikaanse variant’ zijn al maanden ingeburgerd.

De WHO zoekt sinds het begin van de pandemie actief naar de gemuteerde virussen en plaatst potentieel zorgelijke varianten op lijsten. De eerste lijst bevat de ‘varianten van zorg’, Alpha tot en met Delta, waarvan duidelijk is dat ze extra problemen veroorzaken. Van de ‘varianten van belangstelling’, die op de tweede lijst staan, wordt dit enkel nog vermoed. Die lijst reikt al tot de letter Kappa, de tiende letter uit het Griekse alfabet. Mochten alle 24 Griekse letters opraken, dan moet er iets anders worden bedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden