WHO: 'Ebola verspreidt zich sneller dan het bestreden kan worden'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opnieuw alarm geslagen over de verspreiding van het ebolavirus in West-Afrika. Het virus verspreidt zich sneller dan het bestreden kan worden, stelt de WHO.

Redactie
Een school die gesloten is vanwege de ebola-uitbraak in Liberia. Beeld afp
Een school die gesloten is vanwege de ebola-uitbraak in Liberia.Beeld afp

WHO-directeur Margaret Chan zei dat de consequenties catastrofaal kunnen zijn als de situatie blijft verslechteren. Volgens haar moeten regeringen restricties instellen voor plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Zij zei ook dat de politie de veiligheid van de medische teams die ebola behandelen moet garanderen.

De WHO bespreekt volgende week woensdag en donderdag met een urgentiecomité of ebola een gevaar voor de publieke gezondheid van internationaal niveau is. Dan wordt er ook gesproken over maatregelen om de ziekte te bestrijden.

Volgens Chan kan de uitbraak van de ziekte gestopt worden, maar is er meer hulp in West-Afrika nodig dan de landen zelf kunnen bieden.

Guinee, Sierra Leone en Liberia
Het ebolavirus brak in februari uit in Guinee, daarna verspreidde het virus zich naar Sierra Leone en Liberia. Inmiddels zijn er al meer dan 700 mensen overleden aan het virus. De ziekte verspreidt zich via contact met lichaamssappen van geïnfecteerde personen en veroorzaakt onder andere inwendige bloedingen.

Een man uit Liberia houdt een glas thee vast. Hij heeft handschoenen aan om te voorkomen dat hij ebola krijgt. Beeld epa
Een man uit Liberia houdt een glas thee vast. Hij heeft handschoenen aan om te voorkomen dat hij ebola krijgt.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden