WHO: alarmfase griep naar 5

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft woensdagavond de alarmfase voor de Mexicaanse griep verhoogd. Er is nu sprake van alarmfase 5, de laatste fase voordat gesproken kan worden over een pandemie (met video).

ANP

Volgens voorzitter Margaret Chan ontwikkelt de Mexicaanse griep zich snel. ‘Griepvirussen zijn berucht om de snelle mutaties en het onvoorspelbare gedrag.’ Daarom moeten alle landen ter wereld direct hun actieplannen van de plank halen en aan het werk gaan. De tijd om maatregelen te implementeren voor een pandemie daadwerkelijk uitbreekt is kort, aldus de WHO.

Tekts loopt door onder video

]]>

Europa
De Mexicaanse griep dook eind vorige week op in Mexico. Daarna verspreidde het virus zich naar de Verenigde Staten en naar Europa. De afgelopen dagen werden steeds meer Europeanen ziek.

Zeker negentien Europeanen hebben last van ‘lichte symptomen’. De patiënten komen uit Duitsland (drie), Spanje (tien) en Groot-Brittannië (vijf) en Oostenrijk. In Nederland zijn wel mensen getest op het virus, maar niemand is besmet.

In Spanje is ook iemand ziek geworden die niet in Mexico is geweest. Tot nog toe waren alle besmettingen te herleiden naar Mexico. Het virus kan van mens op mens worden overgedragen, maar in Europa leek dat tot nog toe niet te zijn voorgekomen door intensieve controles.

Ook viel woensdag de eerste dode buiten Mexicaans grondgebied. Dat gebeurde in de Amerikaanse staat Texas, waar de ouders van een 2-jarig Mexicaans jongetje medische hulp zochten voor hun zoon. Tot nu toe waren alleen in Mexico mensen overleden.

Mexico
Volgens schattingen zijn ongeveer 160 Mexicanen omgekomen door het zogeheten H1N1-virus. Van bijna zeven Mexicanen is het zeker dat zij door de varkensgriep zijn gestorven. Zeker 2.500 Mexicanen raakten besmet. De meeste patiënten hebben slechts milde symptomen.

Ook in de Verenigde Staten zijn een flink aantal mensen besmet geraakt met de nieuwe griepvorm. Tot nu toe zijn er 91 besmettingen bevestigd. De autoriteiten verwachten dat dit aantal nog toe zal nemen.

De WHO vindt een reisverbod naar Mexico niet nodig. De Europese Unie spreekt donderdag wel over een mogelijk reisverbod, op verzoek van Parijs. De Franse autoriteiten pleiten voor een vliegverbod naar Mexico. De EU-ministers van Volksgezondheid vergaderen in Luxemburg over de situatie rond de Mexicaanse griep.

De Mexicaanse griep is een menselijk griepvirus, dat bestaat uit een mengsel van het ‘gewone’ griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus.

De Wereldgezondheidsorganisatie verhoogde woensdagavond het alarmniveau voor het varkensgriepvirus van fase 4 naar fase 5. De WHO hanteert zes fases om het risico aan te duiden, waarop nog een post-piek en een post-pandemieperiode volgen.

Fase 1: Er is niets bijzonders aan de hand.

Fase 2: Een dierlijk griepvirus heeft mensen geïnfecteerd. Er is daarom sprake van een mogelijke pandemische dreiging.

Fase 3: Een dierlijk of menselijk-dierlijk virus heeft kleine groepen mensen geïnfecteerd, maar de overdracht van mens op mens is nog niet zodanig dat hele gemeenschappen worden bedreigd.

Fase 4: Er is sprake van geverifieerde mens-op-mens-overdracht van een dierlijk of dierlijk-menselijk virus dat in staat is op ‘gemeenschapsniveau’ een uitbraak te veroorzaken. Dit betekent een significante verhoging van het risico op een pandemie, maar betekent nog niet dat een pandemie onvermijdelijk is.

Fase 5: Er is sprake van mens-op-mens-verspreiding van een virus in ten minste twee landen in dezelfde WHO-regio. Het uitroepen van deze fase is een sterk signaal dat een pandemie ophanden is, en dat de tijd om maatregelen te treffen kort is.

Fase 6: Het virus is in nog een land op gemeenschapsniveau uitgebroken in een andere WHO-regio. Er is een pandemie aan de gang.

De post-piekperiode: Het aantal ziektegevallen neemt af. Pandemieën kunnen echter in golven komen, dus landen moeten zich voorbereiden op een volgende golf ziektegevallen.

De post-pandemieperiode: De griepactiviteit is terug op het normale niveau. Maar waakzaamheid en het bijwerken van de pandemie-draaiboeken is gewenst.]]>

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden