Whitney krijgt van vrienden voor 200 miljoen dollar aan kunst

De Vrienden van het Whitney Museum in New York hebben het museum een verzameling kunstwerken geschonken ter waarde van 200 miljoen dollar....

Van onze verslaggeefster

De gift is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de Vrienden onder leiding van voorzitter Leonard A. Lauder. Op zijn initatief hebben de Vrienden drie jaar lang galerieën, veilingen en ateliers bezocht om belangrijke na-oorlogse Amerikaanse kunst te behoeden voor verkoop naar het buitenland. Ook zijn werken afkomstig uit privé-collecties.

'Ik realiseerde me dat als we niet snel iets zouden ondernemen, de kans om kunstwerken aan te kopen die we beschouwen als ikonen en mijlpalen in de Amerikaanse kunstgeschiedenis voorgoed voorbij zou zijn', verklaart Lauder in de New York Times.

Het Whitney Museum is altijd beschouwd als het kleine broertje van de twee grote musea voor moderne kunst in New York, het Museum of Modern Art (MoMA) en het Guggenheim. De collectie van het Whitney omvatte zo'n 13 duizend werken, het MoMA heeft er rond de honderdduizend. Het Whitney moest het vooral hebben van grote tweejaarlijkse overzichtstentoonstellingen van Amerikaanse hedendaagse kunst.

Van de 86 geschonken werken zijn er 32 van Jasper Johns waardoor het Whitney de belangrijkste collectie heeft van zijn werk. Daarnaast omvat de gift onder meer een Rothko uit 1954, vier werken van Ellsworth Kellys, twee schilderijen van Lichtenstein en een sculptuur, en een aanzienlijke collectie Pop Art met zeven werken van Claes Oldenburg en zeven van Andy Warhol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden