Whisky, taartjes, vis en de liefde voor het fietsen

Als mensen willen weten wat er eigenlijk zo leuk is aan wielrennen, kijken ze je altijd een beetje meewarig aan....

Bart Jungmann

De vraag is overigens eenvoudig te beantwoorden: de Ronde van Vlaanderen, editie 1977. Wielrennen is op z’n leukst als het op z’n bizarst en z’n banaalst wordt, zeker als de roest van de geschiedenis er is ingetrokken.

Deze Ronde van Vlaanderen kende al de volgende ingrediënten: dubbelspel, whisky, taartjes en vergane glorie. Daaraan kan nu vis worden toegevoegd.

Zoals het grote gebeurtenissen betaamt, duiken er van de Ronde van Vlaanderen 1977 steeds nieuwe details op. Dit detail luistert naar de naam Marc Reybrouck, ook wel bekend als Marc de Visboer of, nog mooier, Marc Vis.

De visboer was een reizend decorstuk. Hij slaagde er jarenlang in naast de winnaar van een wielerkoers op te duiken, net op het moment dat de fotograaf klikte. Al was de winnaar nog zo snel, hij stond nooit alleen op de foto.

Toen Eddy Merckx voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk won, slaagde Marc Vis er zelfs in de complete ereronde mee te hollen door het Parc de Vincennes in Parijs. In het fotoboek Merckx Intime zie je de grootste wielrenner aller tijden op pagina 102 een beetje ongemakkelijk op de voorplecht van een automobiel zitten. Ondertussen probeert hij wanhopig zijn rechterhand te verlossen van een vasthoudende supporter. Marc Vis dus.

De site van ‘fascinerend Koksijde en Oostduinkerke’ schrijft bewonderend over de man die ze hun ‘gemeentegenoot’ noemen. ‘Zijn averechts palmares is ontstellend’, schrijft een redacteur. Wat averechts in dit verband betekent, kunnen wij van De Persgroep slechts vermoeden, maar dat vermoeden is veelbelovend genoeg.

Freddy Maertens, die héél véél won, werd vorige maand gevraagd of hij Marc Vis kende. Vermoedelijk antwoordde Maertens: ‘Ik heb van die mens veel vis gekregen.’

Met Freddy’s antwoorden kun je alle kanten op, maar het klonk in elk geval als deze fraaie uitvlucht. De vraag werd gesteld in de tv-reeks De Flandriens die de afgelopen weken is uitgezonden. Vlaamse wielerkampioenen van de afgelopen vijftig jaar vertelden daarin over hun ervaringen in de grote voorjaarsklassiekers.

Vanzelfsprekend kwam de Ronde van Vlaanderen 1977 ook ter sprake. Het verhaal daarvan begint een dag eerder. Freddy Maertens heeft later gezegd dat hij dacht die dag gek te worden. Dat viel wel mee, vermoedelijk, maar Freddy heeft die dag wel veel whisky’s gedronken, veel taartjes met sla gegeten en veel taartjes tegen de muur gegooid. Niet verwonderlijk dat Freddy geprikkeld aan de start verscheen.

Na een onbezonnen demarrage van Eddy Merckx, op de vlucht voor het einde van zijn loopbaan, kwamen Freddy Maertens en Roger de Vlaeminck samen aan kop.

Aan de voet van de Koppenberg wisselde Maertens van fiets en kreeg, nog onderweg, te horen dat hij was gediskwalificeerd. Aan de voet van de Koppenberg, een chaotische klim, mocht niet van fiets gewisseld worden. Die fietswissel was ook alleen maar een truc geweest om Freddy op dat steile stuk een duw te geven.

Ondanks die fatale boodschap reed Maertens de resterende zeventig kilometer stug door. De Vlaeminck hoefde slechts aan zijn wiel te plakken en kwam pas in de laatste honderden meters tevoorschijn.

Omdat die twee elkaar haatten, wist iedereen dat er geld in het spel was. Zo gek kon Freddy toch niet zijn geworden? Een paar jaar later gaf Maertens dat inderdaad toe. Hij zegt er ook elke keer bij dat hij nooit helemaal is afbetaald.

Gelukkig blijft De Vlaeminck ontkennen, ook in deze tv-uitzending. Er bestaat geen mooiere tv dan een ontkennende De Vlaeminck, zeker niet als-ie Roger heet.

Maar nu komt het: wie duwde Freddy Maertens naar de top van Koppenberg? En wie stond tijdens de huldiging van de winnaar luidkeels te schelden op wieltjesplakker Roger de Vlaeminck? De man van wie Freddy Maertens veel vis heeft gekregen.

En daarom vind ik wielrennen leuk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden