Where Chefs Eat

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

Bij een globaliserende wereld hoort een geglobaliseerde restaurantgids. En wie kun je beter om advies vragen dan chef-koks? Wat je dan krijgt, is Where Chefs Eat: een vuistdikke restaurantgids van duizend pagina's met drieduizend restaurants in zeventig landen.

Twee jaar terug verscheen de eerste uitgave. Het werd een wereldhit: meer dan honderdduizend exemplaren werden er verkocht. Onlangs verscheen de tweede editie: nog dikker en uitgebreider.

Voor de nieuwe editie vroeg de Britse journalist Joe Warwick 630 chef-koks om hun aanbevelingen. Onder hen niet de minsten zoals René Redzepi, David Chang, Yotam Ottolenghi, Ferran Adrià, Massimo Bottura en Richard Ekkebus.

Warwick vroeg de koks niet alleen naar hun favoriete toprestaurants, maar ook om tips voor een brasserie in de buurt, fijne ontbijttentjes en waar ze 's nachts een vette bek halen. Dat maakt Where Chefs Eat een eclectische gids waarin een toprestaurant in Stockholm staat naast een tentje in Beijing waar ze geweldige stinky tofu serveren en een fijne brasserie in Antwerpen.

Namens ons doen Jonnie Boer, Sergio Herman en Robert Kranenborg een duit in het zakje - naast tamelijk onbekende koks. Wat de vraag doet rijzen hoe goed de selectie van chefs wereldwijd is. Nederland komt er in Where Chefs Eat bekaaid vanaf met twaalf pagina's. Buitenlandse chefs weten Nederland nauwelijks te vinden. Maar daarvoor hoeven wij Where Chefs Eat ook niet te kopen.

Where Chefs Eat, Phaidon
19,95 euro, (ook verkrijgbaar als app voor iPhone en iPad)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden