'Whatsapp verboden? Dan gaan we weer brieven sturen'

De alleenstaande moeder van twee zoons uit in Den Haag heeft veel familie in Marokko. Kunnen appen of bellen met dat land is een levensbehoefte.

Vincent Sondermeijer
Soraya Nafid en haar zoon en broer hebben via WhatsApp contact met familie in Marokko. Beeld Najib Nafid
Soraya Nafid en haar zoon en broer hebben via WhatsApp contact met familie in Marokko.Beeld Najib Nafid

'Mijn moeder, zusjes, broers en andere familie wonen in Marokko. Vroeger belden we twee of drie keer per week met elkaar, nu een keer in de twee weken. Dan is het echt even snel hallo zeggen. Voor tien euro aan beltegoed kan je nog niet eens een half uurtje bellen. En de huistelefoon is al helemaal niet te betalen.'

'In Marokko zelf is het beltegoed nog duurder. Voor ons is 2 euro niets, maar daar is dat heel anders. En dan is het binnen de kortste keren alweer op. De mensen waren dan ook heel boos toen we in september ineens niet meer konden bellen via WhatsApp. Die hele maatregel werkt niet, want veel mensen hebben helemaal geen geld voor beltegoed.

Het besluit van de Marokkaanse regering om gratis belkanalen als Skype en Whatsapp te blokkeren stuit op protest. Via de digitale weg laten jong en oud hun ongenoegen blijken aan het gezag in Rabat.

Belangrijk

'En dat terwijl bellen voor veel Marokkanen heel belangrijk is. Even kletsen, hoe is het met de buren, hoe is het met die en die. Vooral als iemand net in Nederland zit, belt hij eigenlijk elke dag wel met zijn familie.

'De mensen in Marokko gaan nu weer bij elkaar langs als ze iemand willen spreken. Dan moeten ze naar de andere kant van het dorp lopen. Alleen, als je met een familielid in Nederland wilt praten, gaat dat natuurlijk niet.

'Een hoop mensen in mijn omgeving vinden het heel erg. Van veel van mijn vriendinnen wonen bijvoorbeeld de ouders in Marokko. Ikzelf mis mijn familie echt erger dan eerst. Ze zitten ook niet om de hoek. Ik zie ze misschien een keer in de twee, drie jaar vier weken in het echt.

Weer brieven sturen

'Normale WhatsApp-berichten kunnen we elkaar nog wel sturen. Je kunt van die korte geluidsberichten inspreken, die gebruiken we nu veel. De verbinding in Marokko is alleen heel slecht. Soms duurt het wel een dag voor ze een bericht daar ontvangen. Laatst vroeg iemand nog waarom ik haar midden in de nacht appte, maar ik had het bericht de vorige dag al verstuurd.

'Ik hoorde laatst van iemand dat ze in Marokko Whatsapp binnenkort misschien wel helemaal gaan verbieden. Dan kunnen we niet eens foto's meer sturen of tekstberichtjes. Als dat zo is, gaan we wel weer brieven sturen zoals vroeger. Alhoewel, laatst heb ik dat al gedaan, maar die brief is niet eens aangekomen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden