WhatsApp slaat al uw nummers op

WhatsApp heeft mobiele telefoonnummers verzameld van honderden miljoenen mensen die helemaal geen gebruik maken van de berichtendienst. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) handelt het Amerikaanse bedrijf daarmee onwettig.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - WhatsApp neemt van elke gebruiker het volledige adresboek tot zich, zo blijkt uit de voorwaarden waarmee elke gebruiker akkoord gaat. De mobiele nummers van andere whatsappers zijn nodig om aan hen berichtjes te kunnen sturen. Maar ook de mobiele nummers van mensen die niets met WhatsApp te maken willen hebben, worden op de servers van het bedrijf opgeslagen.

Het CBP acht deze praktijk in strijd met de wet. 'Zo kom je aan gegevens van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegeven', zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Het bedrijf zegt de nummers nodig te hebben wanneer de eigenaren zich alsnog melden voor de berichtendienst. 'Maar daarvoor is helemaal niet nodig om die nummers te verzamelen', zegt Kohnstamm.

Daarmee komt de overname van WhatsApp door Facebook in een ander daglicht te staan. Niet alleen weet Facebook straks de hand te leggen op 450 miljoen telefoonnummers van Whats-App-gebruikers, maar ook op honderden miljoenen 'out-network' nummers die WhatsApp uit de adresboeken van zijn leden heeft gevist.

Facebook kan met de data uit de adresboeken nog beter sociale netwerken in kaart brengen. Die kunnen worden gebruikt voor gerichte advertenties, maar ook om te kijken wie er in de wereld toe doet en wie niet. Wie veel politici in zijn telefoonboek heeft staan, kan het beleid beïnvloeden. Wie veel popsterren of artiesten kent, kan smaken sturen en rages beginnen.

Het CBP, dat vorig jaar een onderzoeksrapport schreef over de kwestie, wacht nog op een reactie van een advocaat van WhatsApp. Als die de toezichthouder niet kan overtuigen van de noodzaak dat alle telefoonnummers moeten worden opgeslagen, gaat het CBP tot handhaving over. Dat betekent dat een dwangsom kan worden opgelegd, tot het product is gewijzigd.

WhatsApp meent dat het niet in Europa kan worden vervolgd. 'Whatsapp is bedoeld voor gebruikers in de Verenigde Staten', staat in de gebruiksvoorwaarden. 'Als u WhatsApp gebruikt in Europa of Azië, wees dan gewaarschuwd dat u uw persoonlijke gegevens naar de Verenigde Staten overbrengt en ermee instemt dat u onder het Californische recht valt.'

Volgens Kohnstamm is dat argument niet houdbaar. 'Ze hebben een Nederlandstalige website. Die lijkt mij niet voor Amerikanen bedoeld.'

De vraag is wat er gebeurt met de nummers als iemand zijn lidmaatschap van WhatsApp beëindigt. Volgens de gebruiksvoorwaarden worden de gegevens na beëindiging van een account gewist. Dat betreft het telefoonnummer van de gebruiker, en alle berichten die hij heeft gestuurd. Of iemands contacten ook worden gewist is onduidelijk. WhatsApp was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar.

Met de overname van WhatsApp door Facebook staat de privacy van de gebruiker ter discussie. Wat doet Facebook straks met al die mobiele nummers? En is er een serieus alternatief?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden