WFP vraagt VN miljard dollar voor hulp Irak

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zal vandaag een verzoek indienen om 1 miljard dollar beschikbaar te stellen voor noodhulp aan Irak....

AP en Guardian

Volgens woordvoerders van het WFP kan van de bestaande voedselvoorraden in Irak nog slechts vijf weken hulp geboden worden. Circa 16 miljoen mensen, 60 procent van de Iraakse bevolking, is voor voedsel afhankelijk van de VN-hulp.

Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan drong aan op 'ingrijpende maatregelen om een humanitaire crisis te vermijden'. Annan zei dat de hulp zo snel mogelijk op gang moet komen en toonde zich bereid zowel met de Britten als Irakezen samen te werken.

Indien de VN akkoord gaan met het verzoek 1 miljard dollar vrij te maken, zal in Irak de grootste en duurste hulpactie uit de geschiedenis op gang komen.

Als gevolg van de economische sancties die na de eerste Golfoorlog in 1991 tegen Irak werden ingesteld is het merendeel van de 22 miljoen Irakezen voor voedsel afhankelijk geworden van VN-hulp. Via het olie-voor-voedsel-programma komt voedsel het land binnen. De oorlog heeft die levensader voor de Iraakse samenleving afgesneden.

Door gevechten tussen Britse troepen en Iraakse militairen in Basra en de havenstad Umm Qasr kunnen hulpverleners het gebied niet bereiken.

Een woordvoerder van het Rode Kruis pleitte gisteren voor het openen van een corridor waardoor hulpverleners toegang zouden moeten krijgen tot beide steden. Voor de haven van Umm Qasr ligt het Britse bevoorradingsschip Sir Galahad gereed om af te meren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden