Wezens

JEAN-PIERRE GEELEN

och weer een inzichtelijk inkijkje in de schedel van het waterhoofd televisie, de DWDD-aflevering van maandagavond.

Aan tafel zat AD-journalist Koen Voskuil, die een artikel had geschreven over de secretaris-generaal van Justitie, die al jaren achtervolgd wordt door geruchten over pedofilie. Jarenlang was dat gerucht vooral voer voor websites, twitteraars en mannenbladen. Nu stond het gedrukt in een landelijke krant, die dan ook meteen werd aangeklaagd door verdachte.

Voskuil kreeg in DWDD Peter R. de Vries tegenover zich, die zich de hele dag 'suf' had zitten twitteren over de ophef - open sollicitatie voor de borreltafel. Het betoog van De Vries in DWDD kwam hierop neer: het kán niet waar zijn, want hij had de zaak ooit ook onderzocht en 'geen spat bewijs' gevonden. Toch een lesje programmamakersretoriek waarvan de rechtenstudenten die deze week voor College Tour topcrimineel Willem Holleeder mogen ondervragen nog wat kunnen leren.

Hoe de feiten ook liggen: het is in alle gevallen een onfrisse zaak, waarin de beschuldigde al jaren door het slijk wordt gehaald - met naam en toenaam. Je moet er niet aan denken dat het niet waar is.

Even later draaide de gehaktmolen door. Aan tafel zaten drie vrouwen: usual suspects Sanne Wallis de Vries en Cecile Narinx, en een Metro-redactrice. Die laatste schrijft vaak over Boer zoekt vrouw (BZV), en daarover zou het gesprek gaan. Het zelfrondpompende circuit van de televisieroem: wat en wie op tv is, wordt op tv eindeloos opgewarmd en uitgeserveerd.

Televisie gaat in essentie enkel over televisie.

Logisch dus dat Yvon Jaspers aan het begin van dit seizoen BZV de serie als 'tafeldame' weer mocht komen pluggen. Even logisch dat BZV nu de volle laag moest krijgen. Vooral de stugge bloemenboer Aad en zijn drie vrouwen kregen ervan langs. De hilarische Lucky TV had volstaan, maar op de redactie stond een vat zout dat met onverholen agressie werd gewreven in de wond die het kijkcijferkanon had geslagen.

Wallis de Vries had tot zondag nog nooit naar BZV gekeken, evenmin als tafelheer Jan Mulder ('Ik vind deze porno te soft'), en trouwens ook Peter R. de Vries. Vooral Wallis de Vries speelde een typetje dat er hard in ging. Die dacht eerst dat ze in BZV presentator Patrick Lodiers en zanger Albert West had zien zitten, maar het bleken Aads dames. Wallis de Vries: 'Nou ja: dámes? Wezens, moeten we misschien wel zeggen. Jan, zie jij vrouwen?'

Sanne vond het 'wonderlijke types'. Neem nou Aads kandidate Jeanet: 'Als ze wat zegt, versta ik het heel slecht. Ze spreekt een beetje uit haar kin.' Kortom: praat waar een man op tv alleen mee wegkomt als hij René van der Gijp heet.

Bloemenboer Aad deugde trouwens evenmin volgens de DWDD-dames: Cécile Narinx (hoofdredactrice van vrouwenvakblad Elle) had thuis de wezens toegeroepen: 'Ga weg, nu het nog kan!' Louter altruïsme: boer Aad is namelijk 'echt alles wat je een vrouw niet toewenst'. Cécile verwachtte dat Aad een geluiddichte martelkelder onder zijn huis had. Zijn vorige echtgenotes zouden wel ergens onder de distels liggen.

Wat het zegt dat BZV vier miljoen kijkers heeft, wilde Matthijs van Nieuwkerk weten. Mulder: 'Seniel!'

Even eerder had de tafelheer Sanne Wallis de Vries per ongeluk expres aangesproken met 'Anne'.

Dat vond ze 'denigrerend'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden