Wetteloze Sinaï

COR SPEKSNIJDER

Jihadisten in de Sinaï bedreigen de relatie tussen Egypte en Israël en tussen de Egyptische regering en het leger.

De aanval op een Egyptische legerpost langs de grens met Israël, waarbij vorig weekeinde zestien Egyptische grensbewakers werden gedood, was een brute waarschuwing aan het adres van zowel Egypte als Israël: de Sinaï-woestijn is een schuilplaats geworden voor extremisten die een bedreiging vormen voor de veiligheid in de regio. De ernst van die gebeurtenis moge blijken uit de reactie van de Egyptische president Morsi, die gevechtshelikopters en tanks aanvallen liet uitvoeren in de Sinaï. Dat was voor het eerst sinds de Yom Kippoeroorlog in 1973.

Sinds de val van president Mubarak verkeert de Sinaï in een staat van wetteloosheid. De woestijn wordt bewoond door bedoeïenen die zich weinig aantrekken van het centraal gezag in Caïro. In het machtsvacuüm na de politieke omwenteling lijken zij gezelschap te hebben gekregen van islamistische strijders, die in de Sinaï kennelijk een aantrekkelijke uitvalbasis zien voor aanvallen op Egyptische en Israëlische doelen. Voor zover bekend hebben ze bij hun aanval op de Egyptische soldaten steun gekregen van Palestijnse strijders uit de Gazastrook, die via de tunnels tussen Gaza en Egypte de Sinaï waren binnengekomen.

Geweld langs de grens kan het vredesverdrag tussen Egypte en Israël bedreigen. Als er aanslagen volgen op Israëlisch grondgebied en Egypte slaagt er niet in de extremisten uit te schakelen, zal Israël in de verleiding komen zelf in te grijpen.

De aanwezigheid van jihadisten zet ook de gespannen relatie tussen de regerende Moslimbroederschap en de Egyptische strijdkrachten verder onder druk. De vriendschap tussen de Broederschap en de islamistische Hamasbeweging in Gaza begint pijnlijk te worden voor Morsi. Een veeg teken voor hem was de begrafenis van de zestien omgekomen militairen, die uitliep op een demonstratie tegen hem en zijn Moslimbroeders.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden