NIEUWS

Wetsvoorstel: tot 9 jaar cel voor seks zonder instemming, tot drie maanden voor straatintimidatie

Wie seks heeft met iemand tegen diens wil, kan voortaan vier tot negen jaar celstraf krijgen. Dit kan oplopen tot twaalf jaar als sprake is van dwang, geweld of bedreiging. Voor seksuele intimidatie op straat of internet kan de politierechter straks maximaal drie maanden cel opleggen.

Jonathan Witteman
Ferd Grapperhaus: ‘Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm’. Beeld ANP
Ferd Grapperhaus: ‘Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm’.Beeld ANP

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) dat elke seks zonder instemming strafbaar moet stellen. De verscherpte strafmaat voor verkrachting maakt deel uit van Grapperhaus’ pogingen de zedenwetgeving te moderniseren, naar het voorbeeld van andere Europese landen en de ook door Nederland ondertekende Istanbul-conventie over het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Het wetsvoorstel van Grapperhaus gaat maandag in consultatie, waarna experts er hun licht over kunnen laten schijnen.

De nieuwe verkrachtingswet moet onvrijwillige seks eerder strafwaardig maken. Nu besluit het Openbaar Ministerie nog in ruim van de helft van de aangiften van verkrachting om niet tot vervolging over te gaan, en dan is een groot deel van meldingen al gestrand bij de politie, bleek vorig jaar uit onderzoek van het AD. ‘In zedenzaken is bewijs regelmatig lastig’, zoals een woordvoerder van het OM zei.

Grapperhaus wil daarom ‘normeren dat je geen seks met iemand kunt hebben van wie je wist of behoorde te weten dat diegene niet wilde’, zo zei hij in september tegen de Volkskrant. ‘In de wet geef ik rechters een eerste traptrede die houvast biedt om te straffen als het wel gebeurt.’

In de nieuwe wet is seks tegen iemands wil dus ook strafbaar als er geen geweld bij is gebruikt. Grapperhaus introduceert daarbij een strafmaat met drie niveaus. Op de ‘lichtste’ variant, waarbij iemand ernstige reden heeft om te vermoeden dat de ander eigenlijk geen seks wilde, staat een celstraf van maximaal vier jaar. Wie echt weet dat de ander niet wil, maar toch doorgaat, hangt negen jaar cel boven het hoofd. Als er dan ook nog dwang, geweld of bedreiging aan te pas komt, kan de straf oplopen tot twaalf jaar.

‘Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm’, zegt Grapperhaus. ‘Dit moet ook verankerd zijn in de wet. Zo geven we een helder signaal af naar potentiële daders dat seksueel grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is.’

In het geval van seksuele intimidatie pleit Grapperhaus voor een maximumstraf van drie maanden. Daarbij gaat het erom dat iemand ‘een ander indringend seksueel benadert met opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is te achten.’ Dit kan gaan om uitingen op straat, maar ook op internet, aldus Grapperhaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden