'Wetsvoorstel is poging om Tea Party te kalmeren'

Republikeinse leiders komen met een eigen wetsvoorstel om de shutdown van de Amerikaanse overheid te stoppen en financiële wanbetaling te voorkomen. Dat meldt CNN. In dat plan worden ook aanpassingen voor Obamacare, het zorgplan van president Obama, voorgesteld.

Het Witte Huis in Washington. Beeld epa
Het Witte Huis in Washington.Beeld epa

De Republikeinse versie zou vergelijkbaar zijn met het plan van de Senaat, maar zou onder meer twee belangrijke concessies bevatten over de hervormingen in de gezondheidszorg, zei de Republikeinse vertegenwoordiger Darrel Issa.

Het initiatief lijkt het compromis te verstoren, waar in de Senaat aan wordt gewerkt. De Republikeinse voorzitter van Huis, John Boehner, zei in een reactie dat hij in de eerste plaats wil voorkomen dat zijn land zijn rekeningen niet betaalt. Hij leek daarmee niet blij te zijn met het initatief van partijgenoten.

'Er zijn een heleboel verschillende meningen over de richting die we in moeten slaan. Er zijn nog geen beslissingen genomen over wat we zullen gaan doen. Maar we zullen met blijven werken met leden uit beide kampen en zeker stellen dat de regering weer open gaat en financiële wanbetaling uitblijft', aldus Boehner.

Heffing uitgesteld
Het plan verhoogt het schuldenplafond tot 7 februari. Een heffing op medische apparatuur, die deel uitmaakt van de zorgwet van president Barack Obama, wordt twee jaar uitgesteld. Verder komt er een inkomenstoets voor mensen die aanspraak maken op zorgtoeslag. De gezondheidszorgsubsidie voor de president en hooggeplaatste politici wordt geschrapt.

Het voorstel van de Republikeinen is 'een partijdige poging om een kleine groep Republikeinen in de Tea Party tevreden te stellen', zegt het Witte Huis in een reactie. Democratisch leider Harry Reid zei er vertrouwen in te hebben dat de Senaat deze week een overeenstemming kan bereiken. Er zijn 'productieve onderhandelingen' aan de gang met de Republikeinse leider Mitch McConnell, aldus Reid. Obama zal later vandaag overleggen met Reid.

Schuldenplafond donderdag bereikt
De Amerikaanse overheid bereikt aanstaande donderdag het huidige schuldenplafond. Als de partijen voor die dag geen afspraken maken over een verhoging kan de overheid geen geld meer lenen. De VS kunnen dan later deze maand niet meer aan alle betalingsverplichtingen voldoen.

De Amerikaanse overheid sloot twee weken geleden omdat Republikeinen in de Verenigde Staten niet akkoord wilden gaan met de plannen voor Obamacare. Sindsdien zijn alle niet-essentiële overheidsdiensten, zoals monumenten en dierentuinen, gesloten, en krijgen ambtenaren geen salaris meer uitbetaald.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden