Wethouders Leeuwarden overleven chaotische crisis

De burgemeesterscrisis in Leeuwarden is zo goed als voorbij. De wethouders hebben maandagnacht een acht uur durend raadsdebat over het vertrek van burgemeester L....

Tijdens het debat moest op verzoek van minister De Vries van Binnenlandse Zaken het ontslag van Van Maaren worden bekrachtigd. Zij verdween op 19 oktober met een vertrekregeling die door B en W was beklonken.

Ook Van Maaren legde tijdens het debat een verklaring af en ging meteen daarna weg. Ze schetste hoe de wethouders een vernietigend rapport over de gemeentebelastingen achterhielden voor de raad. Zij wenste openbaarheid en schakelde commissaris van de koningin Ed Nijpels in.

De gemeenteraad accepteerde de lezing van loco-burgemeester H. de Haan over de gebeurtenissen. Het rapport was volgens haar een 'zeer onvoldragen lijstje' dat bedoeld was voor interne doeleinden. De aanbevelingen ervan zullen binnenkort in een breder kader met de raad worden besproken, beloofde ze.

Nijpels heeft dinsdag contact gehad met Van Maaren, aldus zijn woordvoerder. Zij zou in dat gesprek hebben verklaard dat haar opmerkingen niet waren bedoeld als persoonlijke kritiek.

Tijdens het debat kreeg het college de kritiek dat het een slechte regie heeft gevoerd in een chaotische ontslagzaak. Maar een motie van afkeuring van D66 kreeg geen meerderheid. Van Van Maarens functioneren bleef niets heel, waarop een meerderheid concludeerde dat het goed was dat ze was ontslagen. 'Het college heeft een hele zak met stront opgeruimd', zei PAL/GroenLinks-fractievoorzitter T. Uiterwijk Winkel.

Desondanks bleef lang onduidelijk of de raad haar ontslag zou bekrachtigen. De raad wilde de geheimhoudingsclausule in haar vertrekregeling laten schrappen, maar Van Maaren had 's middags nog laten weten die voorlopig te willen handhaven.

Toen dat bekend werd, vond een raadsmeerderheid dat de zwijgplicht overeind moest blijven. Daarna werd Van Maarens ontslag bekrachtigd. Nu duidelijk is dat de zwijgplicht wat Van Maaren betreft voorbij is, zal de gemeenteraad zich opnieuw moeten uitspreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden