Wethouders in Amsterdam gehoord

De nieuwe wethouders in Amsterdam worden niet meer direct benoemd als ze door een politieke partij zijn aangewezen, maar moeten eerst in een openbaar debat een sollicitatiegesprek voeren met de hele gemeenteraad....

Van onze verslaggever

De nieuwe gemeenteraad vergaderde donderdag in het openbaar over de formatiebesprekingen. Amsterdam wil een voorbeeld stellen aan politiek Den Haag. Daar vinden onderhandelingen over een nieuw kabinet en de verdeling van ministersposten achter gesloten deuren plaats. Ministers worden aangewezen door de partijen.

PvdA, VVD, GroenLinks en het CDA willen dat de raad wethouders voor hun benoeming kan bestoken met vragen over hun achtergrond, bestuurs- en werkervaring en geschiktheid voor het wethouderschap. Partijpolitieke overwegingen mogen geen rol spelen. 'Het moet geen afrekening worden', zegt PvdA-lijsttrekker Rob Oudkerk, die ook nog Tweede-Kamerlid is.

De onderhandelingen voor een nieuw college zullen volgens Oudkerk dan ook openlijk worden gevoerd. Donderdag hield de gemeenteraad een openbaar debat over wie met wie in een nieuw college moet gaan zitten.

Oudkerk heeft als leider van de grootste partij de oude coalitiegenoten VVD en GroenLinks uitgenodigd om morgen pre-onderhandelingen te voeren. Oudkerk wil eerst weten welke punten niet onderhandelbaar zijn voor de twee partijen.

Die bespreking vindt evenwel achter gesloten deuren plaats. Toch geen openbaarheid?

'Het zijn nog geen onderhandelingen', verduidelijkt Oudkerk. 'Ik wil eerst weten of onderhandelingen zinvol zijn, want ik ga niet voor de kat zijn viool besprekingen voeren. Bij de echte onderhandelingen mag de pers erbij zijn. Maar goed, als het moeilijk wordt, dan kan het gebeuren dat onderhandelaars er behoefte aan hebben even onderling te praten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden