Wethouders Enschede bedreigd om komst azc

Drie wethouders in Enschede zijn meermalen bedreigd door tegenstanders van het daar geplande asielzoekerscentrum (azc). Dat zei een woordvoerder van de gemeente woensdag na een bericht hierover in Tubantia.

De stedelijke commissie van Enschede tijdens een vergadering over de vluchtelingenopvang Beeld anp
De stedelijke commissie van Enschede tijdens een vergadering over de vluchtelingenopvangBeeld anp

Het gaat om wethouders die betrokken zijn bij de aanbouw van het azc, waarvoor de gemeenteraad vorige maand toestemming gaf. Het is de bedoeling dat het centrum voor zeshonderd vluchtelingen volgend jaar mei klaar is. Het zou er tien jaar blijven staan, aldus de zegsman.

Volgens hem moet vooral wethouder Jurgen van Houdt, die nauw betrokken is bij het asielbeleid, het ontgelden op sociale media en op voorlichtingsbijeenkomsten. De woordvoerder wilde niets zeggen over de aard van de bedreigingen. Ook kon hij niets zeggen over eventuele beveiligingsmaatregelen en of de gemeente aangifte heeft gedaan. De wethouder zelf heeft als persoon geen aangifte gedaan, aldus de gemeentewoordvoerder.

De laatste weken lieten tegenstanders van het te bouwen azc geregeld van zich horen. Vooral de protestgroep AZC Alert Enschede is actief, aldus de woordvoerder. Maar volgens hem zijn er in Enschede ook veel mensen die de bouw van het asielcentrum wel toejuichen. Woensdagochtend hingen op de plek waar het centrum moet komen meerdere spandoeken met leuzen tegen het azc.

Inspraak, een bijzondere Hollandse traditie

Column: Een weg door een weiland, een windmolen aan de horizon of een asielzoekerscentrum bij de McDonald's: geen plan van hogerhand of er wordt wel een inspraakronde tegenaan gegooid.

Spoedoverleg over spanningen azc Oisterwijk

Naar aanleiding van geëscaleerde spanningen tussen een groep minderjarige asielzoekers en een groep jongeren uit Oisterwijk voert de burgemeester van de gemeente, Hans Janssen, woensdagmorgen spoedoverleg met politie, justitie en de directie van het asielzoekerscentrum (azc).

De jonge vluchtelingen gingen dinsdagavond de andere groep te lijf met stokken. Door snel ingrijpen wist de politie erger te voorkomen. Twee jongeren zijn opgepakt, niemand raakte gewond.

Janssen sprak voor de microfoon van Omroep Brabant van 'een escalatie van fricties die we afgelopen week zagen'. 'We dachten dit te kunnen ondervangen met extra toezicht en inzet van jongerenwerk', aldus de burgemeester. Hij wil 'snelle actie' om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Waarom de groepen jongeren elkaar naar het leven staan is nog onduidelijk.

De bijeenkomst die niemand wilde

Purmerend deed gisteren een nieuwe poging tot inspraak over de mogelijke komst van 600 asielzoekers. Sommige bewoners denken dat de bussen al onderweg zijn. (+)

Na ophef geen asielzoekerscentrum in Wezep

In Wezep is woensdag besloten dat camping Heidehoek niet wordt omgebouwd tot een asielzoekerscentrum (azc) voor zeshonderd mensen. Dat is besloten nadat er in het dorp veel rumoer en ophef was ontstaan over de mogelijke komst van het azc. 'Het is spijtig dat de gemoederen zo verhit raakten', aldus burgemeester Adriaan Hoogendoorn woensdag.

De gemeente Oldebroek, waar Wezep bij hoort, besloot half september dat Heidehoek verbouwd kon worden tot azc. Maar op informatieavonden daarover was er zoveel verzet dat er meermalen ingegrepen moest worden. Een voorstander van het azc werd uitgescholden en bedreigd. Op een kerk in Wezep kladden onbekenden leuzen tegen de komst van asielzoekers. Dominees riepen vanaf de kansel op tot meer verdraagzaamheid.

Het gemeentebestuur besloot uiteindelijk dat er maar driehonderd asielzoekers naar Wezep konden komen, maar dat vindt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te weinig. Een verbouwing is dan te duur. Oldebroek zoekt nog naar een andere locatie.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn (L) Beeld anp
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn (L)Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden